Udruženja: Nova faza gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara

19 Sep 2017

"Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju"

Pet novinarskih i medijskih udruženja ocenili su danas da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas.

“Pozivamo građane i organizacije civilnog društva da se u većoj meri uključe u borbu za medijske slobode i slobodu izražavanja, jer to svakako nije samo pitanje koje se tiče samo medijskih profesionalaca, već preduslov bilo kakvog demokratskog procesa i zaštite ljudskih prava. Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu”, piše u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja su podsetila da se u samo dva dana desilo nekoliko “više nego zabrinjavajućih događaja”.

Podsetili su da su sajt KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija, nakon objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

“Pod političkim pritiskom ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske, a njihov vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu. Takođe, novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina brutalna su meta današnjeg ‘Informera’, koji ih naziva ‘žutim RTS licemerkama’ i praktično poziva na obračun sa njima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da su ovi događaji samo na prvi pogled različiti, ali imaju “nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac”, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima “upregla sve državne institucije i sebi bliske medije”, dok istovremeno jne postoji adekvatna reakcija građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!