Učesnici protesta Jedan od pet miliona tražili smenu Dragana Bujoševića

"Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije"

05. jan 2019

Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu završen je večeras oko 20 časova, a učesnici su zatražili smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Na protestu na kome je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, pročitano je otvoreno pismo u kome Stefanovića i Bujoševića pozivaju da se povuku sa funkcija, jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

„Laž nije drugo mišljenje“, čulo se sa kamiona uz povike „Nije srpski ćutati“ što je naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević.

Glumac i jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Branislav Trifunović čitajući otvoreno pismo Bujoševiću rekao je da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da zloupotrebljava svoj položaj i javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

„Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije“, naveo je Trifunović.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da to što traže okupljeni nema veze sa politikom već sa potrebom da žive u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Protest u Kragujevcu 

Protest „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“ završen je večeras oko 19 časova na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, a sledeće okupljanje najavljeno je za subotu 12. januar.

Okupljanje je počelo na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd odakle je velik broj građana pošao u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, ali transparenata nije bilo.

Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom „Jedan od pet miliona“.

Posle govora, građani su prošetali centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su se kratko zadržali kod zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom i ispred zgrade RTS-a.

Kod zgrade predsedništva su se zaustavili da bi, kako su rekli, Aleksandar Vučić mogao lakše da ih prebroji i uzvikivali su „Vučiću lopove“, a potom pustili pesmu Đorđa Balaševića „Dno dna“.

Ispred RTS-a upaljene su baklje i raširen je transparent „Počelo je“, puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima, a pročitano je i otvoreno pismo Bujoševiću.

Tokom protestne šetnje na čelu kolone bili su veliki transparenti „Jedan od pet miliona“ i „Stop krvavim košuljama“ i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika.

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente „Počelo je“, „Ti brojiš, mi odbrojavamo“, duvali u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je protest počeo, deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše „Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona“.

Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Tokom protesta ulice su za saobraćaj bile zatvorene, a broj okupljenih bio je manji nego na prošle subote.

Nekoliko stotina građana u Nišu tražilo smenu vlasti

Večeras se i u Nišu na Trgu Kralja Milana održao protest na koji je pozvala Nova stranka i profesor Univerziteta u Nišu Saša Živić, član Nove stranke.

Na protestu koji je u Nišu organizovao lekar i član Nove stranke Saša Živić “raspalila se vatra”, kako je i najavio organizator protesta kome se na Trgu kralja Milana pridružilo nekoliko stotina ljudi, koji su istakli da nisu protiv države, već protiv ove vlasti, čiju smenu i traže. Naredno okupljanje zakazali su za petak 11. januar, kada je i Pokret mladih “Niš bez straha” najavio protestni skup, prenose Južne vesti.

I po velikoj hladnoći nezadovoljni građani iskazali su svoje prvo ovogodišnje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, a organizator protesta Saša Živić im je poručio da su time pobedili strah.

„Strah se tiče toga što nam stalno nameću neku krivicu da smo mi koji se okupljamo na ulicama protiv države. Mi nismo protiv države, mi smo protiv vlasti, a to nije isto. Vlast je nešto što je smenjivo, a država je nešto što je u našim srcima“, pojasnio je Živić.

Među okupljenima je uglavnom bilo starijih ljudi, ali i studenata, za koje je Živić naveo da se bore za budućnost Srbije, jer mladi sa ovom vlašću, kako je rekao, nemaju nikakvu perspektivu.

Tu su mnogi moji uspešni studenti koji umesto da uče medicinu, uče nemački – dodao je.

Na protest se profesor odlučio, ističe, zbog svih ljudi koji nemaju perspektivu, Nišlija koji se osećaju “provincijalski”, a primer za to je činjenica da je nakon nedavno tragedije na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova samo u Nišu proglašen Dan žalosti.

„Treći veliki razlog je što nas mnogo lažu, ja ne pristajem da me lažu“, istakao je Živić.

Živić je pomenuo i da je njegov poziv na protest nazvan „kontramitingom“ i objasnio da su ga tako nazvali „SNS botovi“ i zato je pozvao okupljene da se narednog petka 11. januara okupe na niškom Trgu u što većem broju. Iako se slaže sa zahtevima Pokreta mladih „Niš bez straha“ koji su se pred protest „ogradili od političara“, poručio je da je jedini zahtev građana „smena vlasti“.

„Ovo je nezadovoljstvo građana prema tome ja svoje drage sugrađane pozivam da se skupimo u što većem broju narednog petka“, poručio je Živić.

Neki od okupljenih građana poručili su da cilj jeste smena vlasti, ali da to u aktuelnim uslovima ne može da se desi na izborima i zbog toga su vlasti glasno poručili da ne žele izbore, organizatorima protesta da ih bojkotuju, a sugrađanima da ne izlaze da glasaju.

Protest je simbolično završen “tamo gde se podaništvo i rodilo”, istako je Živić, ispred Gradske kuće.

„Za čoveka (Darko Bulatović, prim. aut.) koji nema problema s tim da ga neko grdi, ajde da ga izgrdi i nas nekoliko stotina“, kazao je Živić.

Odvojeno okupljanje u Nišu najavio je Pokret mladih pod nazivom „Stop teroru – za Niš bez straha, 1od5miliona“ za idući petak 11. januar na Trgu Kralja Milana u 18 časova. Savez za Srbiju Niš najavio je da će podržati ovaj protest i na skup će doći i lideri SZS.

(Južne vesti)

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni: traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga