Učenica: Ne želimo segregaciju u školama u Bosni i Hercegovini

09 jula 2017

"Naše osnovno ljudsko pravo je da svi budemo jednaki, da nema diskriminacije i pritiska”

Ajla Vrebac, učenica Srednje škole “Nikola Šop” iz Jajca u Bosni I Hercegovini, u kojoj su se đaci uspešno pobunili protiv etničke segregacije, odnosno protiv ideje o razdvajanju učenika po nacionalnoj pripadnosti, kazala je da su se ona i njeni školski drugovi i drugarice borili protiv sistema, koji je “želeo jedno, a mi smo želeli drugo”.

“Nadam se da će moji vršnjaci shvatiti da se nemaju čega plašiti. Nikada niste sami ako radite nešto dobro. Naše osnovno ljudsko pravo je da svi budemo jednaki, da nema diskriminacije i pritiska”, poručila je sinoć Ajla Vrebac u video poruci publici na festivalu Egzit ( Exit) u Novom Sadu.

Predstavnici građanske inicijative “Naša škola” iz Bosne i Hercegovine kazali su na tribini u Ulici aktivizma na Egzitu da segregacija nije završena kada je prestala u Južnoafričkoj Republici, već je nastavljena u Bosni i Hercegovini od 1999. godine.

Oni su ocenili da su učenici iz Jajca nada za budućnost ne samo Bosne i Hercegovine, već i celog regiona.

“Na vlasti je nacionalistička ideologija, koja vređa inteligenciju svih gradjana, dok nacionalisti na vlasti neprestano međusobno saradjuju”, poručili su predstavnici te inicijative.

Prema njihovim rečima, nije čudno što je inicijativa krenula baš iz Jajca, jer je reč o istorijskom gradu, u kojem je u Drugom svetskom ratu čvrsto utemeljena ideja antifašizma.

Tribinu su organizovali Pokret Novi optimizam, list Danas i Egzit.

(Autonomija, foto: Julian Nitzsche, Wikimedia Commons)

Podelite ovu stranicu!