Ubistvo generacije: Pet miliona djece u Jemenu umire od gladi

"U jednoj bolnici u sjevernom Jemenu koju sam posjetila bebe su bile toliko slabe da nisu mogle ni plakati", kaže Helle Thorning-Schmidt, izvršna direktorica organizacije Save the Children

19. sep 2018

Više od pet miliona djece u Jemenu u ozbiljnoj su opasnosti da umru od gladi, jer je rat u zemlji uzrokovao veliki rast cijena hrane i goriva, upozorila je organizacija „Save the Children“.

Humanitarna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji upozorila je da bi bilo kakvo narušavanje aktivnosti luke Hodeidah, koja je ulazno mjesto za jemenski uvoz i humanitarnu pomoć, moglo ubiti „čitavu generaciju jemenske djece“.

Hodeidah je proteklih sedmica u žarištu borbe između pobunjenika Husa, koji kontrolišu grad, i snaga lojalnih predsjedniku Abd-Rabbouhu Mansouru Hadiju, koji je u egzilu u Rijadu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati 13. juna izvršili su veliku ofanzivu s ciljem da preuzmu stratešku luku, preko koje, kako smatraju, Husi dovoze oružje. Te dvije države optužile su Iran da pobunjenicima šalju projektile, što je Teheran demantovao.

Bombe, glad i bolesti

Humanitarci upozoravaju da će nastavak borbi u luci, preko koje dolaze hrana i pomoć za 80 posto stanovništva zemlje, smanjiti dotok dobara i da će cijene hrane i goriva još porasti.

„Ovaj rat mogao bi ubiti cijelu generaciju jemenske djece koja se suočavaju s višestrukim prijetnjama, od bombi do gladi i zaraznih bolesti, kao što je kolera. U jednoj bolnici u sjevernom Jemenu koju sam posjetila bebe su bile toliko slabe da nisu mogle ni plakati. Njihova tijela izmučena su glađu. Milioni djece ne znaju hoće li, i kada, dobiti obrok“, kaže Helle Thorning-Schmidt, izvršna direktorica organizacije „Save the Children“.

I Ujedinjeni narodi upozoravaju da bi prestanak dotoka hrane, goriva i pomoći u Jemen mogao rezultirati najvećom krizom zbog gladi u historiji.

Više od 16.000 napada

Cijene hrane u Jemenu u poređenju s 2015. godinom porasle su za 68, a cijene goriva u odnosu na novembar prošle godine za 25 posto.

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths pokušava dovesti zaraćene strane za pregovarački sto. U nedjelju je doputovao u Sanu kako bi se sastao s Husima i razgovarao s njihovim vođom Abdul-Malikom al-Houthijem o humanitarnoj situaciji u zemlji i odnosima između dvije strane.

Od 2015. godine Saudijska Arabija i UAE, uz logističku podršku Sjedinjenih Američkih Država, vrše zračne napade na Jemen, najsiromašniju zemlju arapskog svijeta, u pokušaju da na vlast vrate Hadijevu vladu. Meta njihovih napada, kojih je bilo gotovo 16.000, često su bolnice, elektrane, objekti za vodoopskrbu…

Prema UN-u, u ratu je dosad poginulo najmanje 10.000 ljudi, ali mnogi smatraju da je ta brojka mnogo veća.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga