U Vojvodini smanjena nezaposlenost

24 apr 2015

U ukupnom smanjenju nezaposlenosti u Srbiji Vojvodina učestvuje sa 56,4 odsto

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje broj nezaposlenih u Srbiji u prošloj godini, u odnosu na 2013. godinu, smanjen je za 3,6 odsto, a najveće smanjenje broja nezaposlenih u tom periodu ostvareno u Vojvodini, i to za 7,7 odsto, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade.

U saopštenju se ocenjuje da ovi podaci pokazuju da u ukupnom smanjenju nezaposlenosti u Srbiji Vojvodina učestvuje sa 56,4 odsto, iako  u procentualnom udelu  u ukupnoj nezaposlenosti u Srbiji, Vojvodina učestvuje sa 25 odsto.

Kako se objašnjava, posmatrajući ostale regione, najmanje smanjenje broja nezaposlenih je ostvareno u regionu Beograd i to svega 1,5 odsto. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji smanjenje nezaposlenosti je 2,6 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji nezaposlenost je smanjena za 4,9 odsto.

U informaciji Pokrajinske vlade navodi se i da je sprovođenje aktivnih mera politike zapošljavanja u Vojvodini uticalo na ukupno smanjenje nezaposlenosti u Srbiji, te da je u 2014. godini sredstvima iz budžeta AP Vojvodine angažovano, odnosno zaposleno  ukupno 3,3 hiljade nezaposlenih lica sa evidencija, za šta je utrošeno preko 540 miliona dinara.

U ovoj godini, dodaje se, Pokrajinska sredstava za zapošljavanja iznose 528 miliona dinara, a planirano je zapošljavanje ili angažovanje oko 3,5 hiljade osoba sa evidencije nezaposlenih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!