U Vojvodini se gradi prvi centar za skladištenje biljnih ostataka

28 jan 2016

Svake godine na njivama se nađe deset miliona tona različitih poljoprivrednih ostataka

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić najavio je danas da će u selu Prigrevica u opštini Apatin za nekoliko meseci biti izgrađeno skladište za agrobiomasu i ocenio da se radi o istorijskom projektu, pošto je reč o prvom takvom bioskladištu ne samo u Vojvodini, već i u Srbiji.

Pajtić je na svečanosti polaganja kamena temeljca kazao da će u energetskoj istoriji Srbije taj projekat biti važan, jer Srbija nema veće količine nafte ili nekih drugih energenata, ali ima biomasu.

On je objasnio da, umesto da spaljuju poljoprivredni otpad, što je bila redovna pojava na njivama godinama unazad, zemljoradnici će različite vrste poljoprivrednih ostataka moći da odlože u javnom skladištu. Na taj način, dodao je, fabrikama agropeleta će biti obezbeđeno kontinuirano snabdevanje neophodnim sirovinama.

Predsednik Pokrajinske vlade je istakao da projekat izgradnje bioskladišta ima pozitivne efekte u različitim oblastima, od poljoprivrede, proizvodnje, izvoza, pa do zaštite životne sredine, odnosno da se tako ustanovljava lanac u kome svi učesnici profitiraju.

Pajtić je naveo i da se svake godine na njivama nađe deset miliona tona različitih poljoprivrednih ostataka, a da se od toga koristi manje od milion tona.

„Zbog toga smo do sada finansirali i dali podršku za izradu 20-tak pogona za agropelete. Međutim, sa otvaranjem mogućnosti, od aprila 2014. godine, da izvozimo agropelet kao energent i u Evropsku uniju, ovo može da postane i te kako važna izvozna grana, zbog toga što postoje ogromni potencijali biomase“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić izjavio je da se sa početkom izgradnje bioskladišta posle decenije pričanja o korišćenju biomase prelazi na realizaciju korišćenja tog energenta, koji spada u obnovljive izvore energije i čija se eksloatacija u Evropi veoma podržava.

Smiljanić je kazao i da se nakon izgradnje skladišta, otvara mogućnost za izgradnju fabrike agropeleta, da postoji ponuda za energanu koja bi koristila toplu vodu, ali i planovi za korišćenje ovog energenta za oko 20 hektara staklenika, koji bi puno značili za razvitak ovog kraja.

Kako je objašnjeno, pokrajina je za izgradnju boksova za skladištenje biomase obezbedila 142 miliona dinara, dok je opština Apatin za tu namenu infrastrukturno opremila parcelu površine devet hektara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!