U Vojvodini 16 dana kampanje protiv nasilja nad ženama

24 nov 2017

Akcenat kampanje je na informisanju marginalizovanih grupa žena poput seoskih, Romkinja, žena sa invaliditetom, koje se susreću sa nizom dodatnih prepreka i nevolja.

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice, a od početka primene novog Zakona o sprečavanj nasilja u porodici, od juna do septembra ove godine, izrečeno je blizu 7.500 hitnih mera.

Državne institucije, policija, tužilaštvo, centri za socijalni rad, nevladin sektor, udruženja građana i svi građani pojedinačno morali bi, pre svega preventivno, da deluju i zajednički svakodnevno skreću pažnju na nultu toleranciju prema nasilju nad ženama. Borba protiv nasilja mora da podrazumeva aktivnu prevenciju i osnaživanje i infomisanje žena da prepoznaju i prijave nasilje. Nasilje je zlo, zločin i krivično delo, koje društvo može i mora da spreči – rečeno je danas na zajedničkom obraćanju javnosti Vojvođanskog koordinacionog tima Mreže „Život bez nasilja”, a kao deo odgovora na pitanje šta učiniti kako ne bismo svakodnevno prebrojavali ubijene žene u porodičnom i partnerskom nasilju.

Skup je upriličen povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, globalne kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

Kampanja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava. Ove godine kampanja će biti obeležena pod motom “Ne zaboravite nikoga: zastavite nasilje prema ženama i devojčicama”. Sve aktivnosti, simbolično će biti označene narandžastom bojom, kako će biti obeležene, osvetljene i ukrašene zgrade širom sveta.

I pored evidentnog napretka u podizanju svesti da je nasilje nedopustivo i kažnjivo, često smo u našim sredinama svedoci da imamo sve elemente koji ukazuju na sumnju da se možda dešava nasilje, a građani ga ipak ne prijavljuju – rekla je, između ostalog, savetnica Pokrajinskog ombudsmana Ankica Dragin podsetivši na nedavno porodično nasilje u Pančevu ukome je ubijena još jedna žena.

Predstavnice pokrajinske Mreže, a u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na ženama”, najavile su desetak događaja koji će se od 25. novembra do 10. decembra održati na teritoriji u Vojvodini.

O tome šta je rodno zasnovano nasilje, koje su naležnosti institucija uključenih u sistem zaštite od nasilja, kao i o novinama u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici održaće se niz predavanja u šest vojvođanskih gradova: Sremskoj Mirovici, Rumi, Staroj Pazovi, Irigu, Inđiji i Novom Sadu. Akcenat kampanje je na informisanju marginalizovanih grupa žena poput seoskih, Romkinja, žena sa invaliditetom, koje se susreću sa nizom dodatnih prepreka i nevolja.

Csabi Viktoria (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!