U utorak nova tribina protiv promene imena Zrenjanina

26 mar 2018

Na tribini će govoriti reditelj Želimir Žilnik, karikaturista Predrag Koraksić Corax, novinar Ljubomir istoričar Srđan Milošević, politikolog Duško Radosavljević, muzičar i pisac Marko Šelić – Marčelo, pisac, profesor Zlatko Jelisavac, dramaturškinja Minja Bogavac

Tribina “Stop revizionizmu! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” biće održana sutra u Zrenjaninu, i biće to još jedna tribina koja se organizuje u znak protesta zbog inicijative da Zrenjanin promeni ime u Petrovgrad.

Na tribini će govoriti reditelj Želimir Žilnik, karikaturista Predrag Koraksić Corax, novinar Ljubomir istoričar Srđan Milošević, politikolog Duško Radosavljević, muzičar i pisac Marko Šelić – Marčelo, pisac, profesor Zlatko Jelisavac, dramaturškinja Minja Bogavac.

“Lokalna inicijativa za promenu imena grada, posmatrana kroz prizmu revizionističkog talasa koji je zahvatio ne samo našu zemlju, već i region i Evropu, prestaje da bude samo zamagljivanje višedecenijskog propadanja i zanemarivanje grada i guranje pod tepih egzistencijalnih problema građana, već postaje i priklanjanje opštim tendencijama fašizacije društva”, navodi se u pozivu za tribinu.

Ocenjuje se da su istorijski revizionizam i ekspanzija desnice zapravo dve strane jedne medalje, jer vladajuće elite dobro znaju da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost.

“Odričući se tekovina antifašističke borbe, relativizujući njenu ispravnost, kao i pozicije koje su u toj borbi zauzimali pokreti, vojske, države i pojedinci, ponovo se kliza u onu ideologiju, koja je – pre samo nešto više od pola veka, bila uzrok najstrašnijeg razaranja”, navodi se u pozivu.

Tribina počinje u 18 sati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, i udruženja “Skaska” i “Da Zrenjanin ostane Zrenjanin”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!