- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Srbiji i dva miliona nepismenih

U okviru 56. Sajma knjiga održan je forum posvećen pismenosti u Srbiji, na kome je istaknuto da je u našoj zemlji između milion i dva miliona stanovnika potpuno ili funkcionalno nepismeno, što u ukupnom broju stanovnika predstavlja negativan element u opštoj prosveti i obrazovanju.

U razgovoru na temu „Srpski jezik, pravopis i pismenost“ koji je vodila lingvista i novinar Anđelka Cvijić, učestvovali su univerzitetski profesor Rada Stijović i Ljubomir Perić, asistent na Pedagoškom fakultetu u Somboru na predmetu „Metodika nastave srpskog jezika i književnosti“.

Posebna pažnja posvećena je „Pravopisu srpskog jezika“ Matice srpske koji je objavljen prošle godine i koji je dopunjeno i izmenjeno izdanje u odnosu na 1993. godinu, kao i „Pravopisnom rečniku srskog jezika“ Milana Šipke u izdanju „Prometeja“ iz Novog Sada.

Zaključak ovog razgovora, u kome su izneseni i prilično deprimirajući podaci o osnovnoj polupismenosti studenata naših fakulteta, jeste da se pismenost u Srbiji ne može povećati ukoliko ne postoji svest društva o njenoj važnosti.

U tom smislu podsticajan je primer 80 izabranih škola u Srbiji u koje je ove jeseni selo više od 2.800 nepismenih odraslih ljudi, a u okviru projekta koji EU finansira sa četiri miliona evra nepovratog kredita.

Akcija društva u tom pravcu mora da bude nastavljena, ali mora da uključi i reviziju i korekciju postojećih udžbenika srpskog jezika koji se razilaze sa pravopisnim standardima koji su ustanovljeni najnovijim pravopisima od prošle godine, zaključeno je na forumu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!