U sledeći petak protest 1 od 5 miliona u Novom Sadu

"Sada je vreme da građani Novog Sada jasno i bez straha progovore javno na trgovima i ulicama, i kažu stop nasilju, korupciji i bezakonju"

11. jan 2019

Protest „1 od 5 miliona“ biće organizovan u Novom Sadu, u petak 18. januara, najavila je danas na društvenim mrežama neformalna grupa „Jedan od pet miliona – Novi Sad“, koja je organizator skupa.

Poziv građanima upućen je danas sa, kako je navedeno, „zvaničnog Tviter profila protesta 1 od 5 miliona za Novi Sad“.

Isti poziv danas je objavljen i na Fejsbuk stranici „1od5miliona_ns“, gde se navodi da će okupljanje biti organizovano na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u 18 sati.

Organizatori su u pozivu naveli da se Novi Sad pridružuje protestima „1 od 5 miliona“, jer je „interesna grupa u funkciji novosadskih i republičkih vlasti otela državu od građana i drži ih kao taoce uslovljene egzistencijom“.

„Time razara i polarizuje društvo. Vlast su osvojili i učvrstili nasiljem, prevarama i lažima, a na isti način pokušavaju da je zadrže. Sada je vreme da građani Novog Sada jasno i bez straha progovore javno na trgovima i ulicama, i kažu stop nasilju, korupciji i bezakonju“, navodi se u pozivu.

Jedna od organizatorki protesta u Novom Sadu Tea Vukadin, rekla je za lokalni Radio 021 da organizacija, koja broji nekoliko nestranačkih aktivista, trenutno formuliše i zahteve koji će biti izneti na protestu.

Ona je rekla da organizatori novosadskog protesta „nisu ogranak inicijative iz Beograda“, ali da su „u stalnom kontaktu sa Beogradom“, te da političari „nisu upleteni u organizaciju, ali će biti prisutni na protestu“.

Tokom jučerašnjeg dana Vojvođanska partija je saopštila da će podržati širenje građanskih protesta na Vojvodinu, i pozvala Novosađane i Vojvođane da u petak 18. januara izađu na „proteste protiv diktature i nasilja“ u Novom Sadu.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je u pisanoj izjavi poručio da proteste u petak 18. januara podržava i Vojvođanski front, koji je u nastajanju i okuplja nekoliko organizacija i političkih opcija kojima su na agendi vojvođanske teme.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga