U selima Zimbabvea ne znaju za zbacivanje Mugabea

16 dec 2017

"Ne budite smešni, niko nema takvu moć da ukloni Mugabea. Taj će umreti u fotelji!"

Do zabačenih sela Zimbabvea, bez telefonske linije, radija i televizije, još nije stigla informacija o zbacivanju doskorašnjeg predsednika zemlje Roberta Mugabea koji je vladao 37 godina, a meštanima taj podatak i ne znači mnogo.

„Ne budite smešni, niko nema takvu moć da ukloni Mugabea. Taj će umreti u fotelji!“, rekla je Asošiejted presu jedna prodavačica kuvanog kozjeg mesa na stočnoj pijaci u selu Gomoza, daleko od glavnog grada Hararea.

Dok novi lider Zimbabvea Emerson Mnangagva pokušava da pokrene uništenu ekonomiju, promene koje njegova vlada želi da sprovede odudaraju od života u selima gde se vesti prenose od usta do usta, a očigledno nisu sve ni stigle.

Odsečeni od sveta, stanovnici oblasti Lupane gotovo da i ne znaju za burne dogadjaje u glavnom gradu koji su doveli do vojnog udara i zbacivanja višedecenijskog lidera Mugabea, smeštenog u kućni pritvor, do demonstracija stotina hiljada gradjana u Harareu i opoziva bivšeg predsednika tokom kojeg je on podneo ostavku.

Umesto toga, glavni dogadjaj u selu Gomoza u toj oblasti je stočna pijaca, gde su se stotine okupile da u vašarskoj atmosferi kupuju i prodaju stoku, bicikle i pivo, dok muzika svira iz zvučnika na akumulator.

Jedan bik je prodat za 610 dolara, u gotovini, a druge mogućnosti plaćanja i nema, rekla je Lusia Mvanjisa, šefica opštinske službe za prodaju stoke.

Meštani sumnjaju da nje „špijun“ novinar Asošiejted presa koji im je rekao da Mugabe više nije na vlasti, ali mnogi toj činjenici i ne pridaju naročit značaj.

„Kako to nama pomaže? Oni se bave svojim stvarima u Harareu. Pogledajte oko nas, da li vam deluje da su se oni ikad brinuli za nas“, naveo je jedan mladić.

Oporavak od godina lošeg upravljanja, veliki nedostatak novca i masovna nezaposlenost zbog koje su milioni Zimbabveanaca napustili zemlju predstavljaju ogroman izazov za poljoprivredne oblasti u kojima gotovo da nema infrastrukture.

U Gomozi su u prekidu telefonske linije, radio i televizijski signali ne postoje, a glavno prevozno sredstvo na prašnjavim putevima su magarci koji vuku mala kola.

To selo je nalik mnogim delovima Zimbabvea, zanemarenim dugi niz godina, koji se često oslanjaju na pomoć medjunarodnih organizacija.

Ljudi žive od prodaje stoke, koza i pilića, a posao im napreduje zahvaljujući podršci Organizacije za hranu i poljoprivredu, koja je pokrenula program obuke meštana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!