U Novom Sadu za petinu više stanovnika!

18 okt 2011

Novi Sad ima 355.000 stanovnika!

U Novom Sadu je, prema prvim podacima, popisano oko 355.000 osoba, što je za petinu više od broja koji je popisan pre devet godina, izjavila je načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević.

Vojvođanska prestonica je jedna od retkih opština u Srbiji čiji je broj stanovnika u porastu prema svim parametrima, kazala je Lakčevićeva za novosadski Radio 021.

Navela je da je u gradu Novom Sadu i prigradskim naseljima popisano više od 320.000 stanovnika, a u Petrovaradinu koji je sada posebna opština još 31.000 osoba. „Novi Sad je jedna od retkih opština koja beleži pozitivan prirodni priraštaj i pozitivan migracioni saldo. Ovaj porast broja stanovnika je zato sasvim očekivan”, kazala je Lakčevićeva.

Porast broja stanovnika zabeležen je i u Beogradu u kojem sada živi bezmalo 1,7 miliona građana. Treći grad po broju stanovnika je Niš gde živi oko 262.000 ljudi, a četvrti je Kragujevac sa skoro 200.000 osoba. Broj stanovnika se drastično smanjio u Čačku, Somboru, Leskovcu i Pirotu.

U odnosu na prethodni popis iz 2002. godine, demografi procenjuju da se stanovništvo Srbije bez Kosova smanjilo za više od 300.000 i da sada u Srbiji živi oko 7,1 milion građana. „Nije novost da smo nacija u poznim godinama i da je priraštaj godinama negativan”, objasnila je Snežana Lakčević.

Ovogodišnji popis stanovništva završava se večeras u 20 časova. Zavod za statistiku počinje potom unos i obradu podataka, a prvi rezultati o brojnom stanju Srbije biće poznati 15. novembra.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!