U Novom Sadu izložba trofeja iz Titovog vremena

26 sep 2012

Izložba "Sa Titom na safari"

Departman za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu postavio je izložbu lovačkih trofeja koje je iza sebe ostavio nekadašnji predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito.

Postavku ovih i trofeja nekih drugih viđenijih lovaca tog vremena pod nazivom „Sa Titom na safari“ mogu pogledati posetioci 45. Međunarodnog sajma lova, ribolova i sporta i pratećih manifestacija LORIST, koji se do 30. septembra održava na Novosadskom sajmu.

Reč je o trofejima uzetim iz podruma privatnih kolekcionara i mnogih muzeja širom Srbije, koji svedoče o Josipu Brozu kao strastvenom lovcu i ljubitelju prirode.

Izložene su do sada neprikazane zbirke trofeja i dragocenosti iz lovačkih soba Emila Talijana, Balinta Fernbaha, Arsena Damaskina, Oskara Vojnića i Josipa Broza Tita, a pojedini ekponati su stariji od sto godina.

Titov unuk Joška Broz rekao je novinarima da mu je drago što je za potrebe izložbe izvučen iz podruma deo lovačkih trofeja njegovog dede.

„Mnogo je prepariranih ptica propalo u tim garažama i zato ih nema ovde jer su se neki ljudi nemarno odnosili prema ovim trofejima“, rekao je Broz i dodao da se posetioci mogu uveriti da među trofejima nema mladih grla koja nisu smela biti ustreljena.

Broz je demantovao i spekulacije da Tito nije bio pravi lovac i da su mu nameštali trofeje, jer je lično prisustvovao odlascima u lov svoga dede i uverio se da je bio vrstan strelac.

Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić je rekao da je cilj bio da se izložbom podseti na velike zadužbinare i lovce, ali i da se podigne svest lovaca da je zadužbinarstvo nešto što je pomalo zamrlo i što bi trebalo da obnoviti.

„Darivanje državi je nešto što bi trebalo da bude još veća tradicija, odnosno da sav izlov bude okrenut narodu i da za svog života lovci baštine nešto od svojih trofeja“, rekao je Spasić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!