U Mitrovici prikazan film o multietničkom džez orkestru iz tog grada

03 mar 2018

Kosovska Mitrovica među nacionalistima nije slučajno odabrana da bude podeljena, baš zbog toga što je bila simbol multietničnosti na Kosovu

Dokumentarni film autorke Sanje Sovrlić o multietničkom džez orkestru “Big bend” (Biga Band) prikazan je premijerno u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Film govori o velikom džez orkestru koji je postojao u Kosovskoj Mitrovici tokom osamdesetih godina, u kojem su svirali studenti, profesori, političari, i koji je bio multietničkog sastava pa su ga činili Srbi, Albanci, Turci, Bošnjaci.

“Ja bih bio najsrećniji čovek kada bih danas ponovo video jedan Big bend, sa mlađim ljudima, da se skupi isti sastav. Ako ide samo jedna grupacija, opet će biti polarizacije“, rekao je nakon projekcije filma jedan od protagonista Ergin Ćoroglu.

Autorka filma Sanja Sovrlić kazala je da joj je taj dokumentarni film posebno drag zato što “svedoči o nekoj lepšoj Mitrovici nego što je to danas”.

„Bavim se najviše političkim temama. Shvatila sam da je ovo nešto što zaista ostaje i da mi je zato najdraže. Sve ostale emisije, koliko god bile dobre, sa dobrim pitanjima, temama, one su samo dnevne. Za par dana, par meseci, više nisu aktuelne. Ovo je nešto što ostaje, što je zabeležilo neko vreme”, rekla je Sanja Sovrlić.

“Big bend je danas, kao i pre naših nastupa, kruna kulture u Mitrovici, uz dužno poštovanje svim ostalim smerovima u kulturi. Imati Big bend u vreme kad to nisu imali ni Priština, Skoplje i Podgorica… Big Bend je bio i ostao institucija i jedan od simbola grada”, rekao je Nenad Ilić, jedan od članova nekadašnjeg Big benda.

Poslednji nastup benda je bio na međunarodnom džez festivalu u Kosovskoj Mitrovici 1989. godine.

Kosovska Mitrovica je pre sukoba na Kosovu iz poslednje decenije 20. veka, bila simbol malog rudarskog multietničkog grada, dok je nakon rata postala simbol podele, jer je grad podeljen na severni i južni deo.

Pojedini stručnjaci za multikulturalnost više puta su ocenili da Kosovska Mitrovica među nacionalistima nije slučajno odabrana da bude podeljena, baš zbog toga što je bila simbol multietničnosti na Kosovu.

Film je prikazan u galeriji “Akvarijus”, u okviru manifestacije “Impuls žene”. Dokumentarac je urađen u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BIRN Kosova, u okviru projekta koji je podržala Evropska unija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!