U čast Sube na Exitu

03 Jun 2012

Ove godine Suba stejdž je u znaku saradnje i povezivanja, kao što je i Subotić povezao Novi Sad sa Brazilom, gde je 1999. tragično i preminuo

Suba stejdž, bina festivala Exit koja je posvećena prerano preminulom novosadskom muzičaru, kompozitoru i producentu Mitru Subotiću Subi (1961-1999), četvrtu godinu zaredom predstaviće umetnike iz različitih zemalja koji pomeraju horizonte u muzici, povezujući i stvarajući nove žanrove, eksperimentišući i otkrivajući. Veliki deo programa posvećen je i domaćoj sceni, i to kroz gostovanje klupske ponude Kulturnog centra Grad iz Beograda.

Ove godine Suba stejdž je u znaku saradnje i povezivanja, kao što je i Subotić povezao Novi Sad sa Brazilom, gde je 1999. tragično i preminuo.

Suba stejdž će 12. jula otvoriti jedan od najboljih mađarskih novih bendova – Volkova Sisters, alternativni sastav koji meša mračne i eterične 80-te sa savremenom produkcijom, a uskoro se seli u London. Nastupiće i španska elektronska atrakcija The Zombie Kids iz Madrida, uz poseban low-fi svetlosni šou ALO 3000 čiji je autor mladi španski umetnik Carlos Saez.

Prvo festivalsko veče na Suba stejdžu biće u znaku i nekih od najzanimljivijih klupskih večeri beogradskog KC Grad – “Idemo na Mars”. To je veče posvećeno domaćoj autorskoj elektronskoj muzici, a ujedno i popularna emisija Radija B92, koja se bavi promocijom domaćih elektronskih izdanja. Gostovaće i Banda Panda, grupa mladih ljudi koja dve godine unazad u KC Gradu organizuje konceptualne žurke, spajajući muziku i umetnički performans.

Kao specijalni gost Suba bine, KC Grad će, osim klupskog programa, predstaviti i interaktivnu video instalaciju “Vizuelno igralište“, u saradnji sa organizacijom Kišobran. Takođe, na otvaranju Suba stejdža biće prikazan dokumentarni film “Gold Along the BanksNikole Zečevića o beogradskoj kreativnoj sceni. KC Grad će i dekorisati Suba stejdž – svetlosnim instalacijama Aleksandre Stratimirović.

U saradnji sa holandskim časopisom “DJ Broadcast”, Exit dovodi 13. jula na Suba stejdž jednu od najzanimljivijih evropskih dens etiketa – Boemklatsch Records, koja će se predstaviti kroz Equalizer šou. Osnovu tog spektakla čini ukupno 16 projekcionih stubova visokih po tri metra, na koje se projektuje video rađen posebno za ekipu koja će nastupiti te večeri: Bart B More, Mike Mago, NAT 89, TWR72, Rip Tide, Pretty Young Trouble, Boemklatsch i Baskerville.

U saradnji sa portalom lookatme.ru, 14. jula biće predstavljen ukus ruskog andergraunda. Prvi nastupaju Trud – najbolji novi ruski indi bend, a potom najnovija garažna atrakcija iz Sankt Peterburga – Elektra Monsterz.

Najavljeni su i Stoned Boys, jedan od najzanimljivijih bendova na bogatoj ruskoj novoj sceni, koji kombinuje najrazličitije uticaje iz elektronske muzike stvarajući svojevrsni “kosmo-dens”. Ishome je mlada producentkinja i DJ iz Krasnodara, čiji će nastup, kako su naveli organizatori Exita, biti poslastica za one koji vole ozbiljnost, ali ne i isključivost u elektronskoj muzici. Nastupiće i Mark Schedrin i Leonid Lipelis koji spadaju u sofisticiraniju ekipu srednje generacije ruskih didžejeva.

Završnica programa na Suba bini, 15. jula, ponovo će biti u znaku KC Grada, odnosno klupske večeri “It’s A Dubstep Thing”. U pitanju je program posvećen dabstep zvuku, a osim domaće elite u tom žanru, nastupiće i The Middle Beast – najnovije čedo bliskoistočnog DJ-a Jade koji meša orijentalne uticaje sa najmodernijom elektronikom, u saradnji sa VJ-om TM.

Program na Suba stejdžu biće zatvoren nastupom Playground Syndicate, koji dolazi kao rezultat bratimljenja festivala Exit i Bestival.

Noah ‘Rhythmtree’ Priddle, Neil ‘Beavz’ Beaver i Tim ‘AV Circus’ Martin otkriveni su prošle godine na DJ takmičenju koje organizuje Bestival, nakon čega su otvorili Bollywood binu. Bestival ih ove godine šalje kao pozdrav Exitu na Suba stejdž.

Suba bina na Exitu posvećena je jednoj od zvezda domaće scene 80-ih Mitru Subotiću Subi, najpoznatijem po projektu “Rex Ilusivi”.

Rođen 1961. godine u Novom Sadu, gde je diplomirao na Akademiji umetnosti, na odseku za kompoziciju i orkestraciju, Subotić je pohađao kurs elektronske muzike kod multiinstrumentaliste Pola Pinjona, postao je autentična zvezda 80-ih – od demo snimaka objavljenih na kompilacijama “Ventilator“, preko saradnje sa Milanom Mladenovićem, Masimom Savićem, Marinom Perazić, Igorom Popovićem i ostalima.

Eklektična obrada hita “Sex Machine” Džejmsa Brauna s Milanom Mladenovićem, džezi “Plava Jutra” i popična “Arabia” sa Igorom Popovićem, dokazale su ga kao hit-mejkera, iako nije uspeo nijedan od hitova da zvanično i objavi. Tek kasnije je objavio debi LP “Disillusioned“, i to u svega 500 primeraka.

Ta ploča predstavlja jedan od poslednjih konceptualnih izdanja jugoslovenske pop/alternativne muzke, sa temama “Thanx Mr. Rorschach – ambijenti na muziku Erika Satija“, “Courage I” i “Facedance“.

Subotić je 1988. godine, za instalaciju “The Dreambird, In The Mooncage“, koju je radio sa Goranom Vejvodom, dobio nagradu fonda UNESCO za promociju kulture. Po završetku tog rada, čiji je deo materijala objavio tek po odlasku u Brazil, Subotić je prestao da koristi pseudonim Rex Ilusivi.

Zemlju je napustio 1992. godine, otišavši najpre u Pariz, a potom je započeo novu karijeru u Brazilu, gde je radio kao producent s bendovima poput “Maestre Ambrozio” i pevačima kao što su Bebel Žilberto (Gilberto), Marisa Monte, Marina Lima, Daniela Merkjuri (Maercury), Arnoldo Antunes i Edson Korderiro (Corderiro).

U proleće 1994. s Milanom Mladenovićem i prijateljima snimio je “Angel’s Breath“, na kojem je ukrstio brazilske i balkanske folklorne motive, snažno podcrtane Milanovom gorčinom. To je bila i poslednja saradnja dva najkompletnija autora kraja 20. veka sa ovih prostora, budući da je Mladenović preminuo u novembru 1994. u Beogradu, ne dočekavši ni promociju svog albuma.

Subotić je objavio u Brazilu i album “Sao Paulo Conffesions”, sarađujući sa Žoaom Parahibom (Joao Parahyba), Sibel (Cibelle), Katiom B… Dva dana pre objavljivanja tog albuma u Evropi, 2. novembra 1999, stradao je u požaru u svom studiju, dok je spasavao mastere albuma “Tanto Tempo” brazilske zvezde Bebel Žilberto. Album “Tanto Tempo” bio je najprodavanije brazilsko izdanje u Americi i imao je tri nominacije za Gremi.

Suba stejdž je jedna od najmlađih bina festivala Exit, koji će biti održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Komplet ulaznica košta po promo ceni 6.990 dinara, dok će redovna cena biti 10.990 dinara. Ulaznice za studente i srednjoškolce prodaju se po ceni od 5.490 dinara.

Jednodnevne ulaznice koštaju po 3.290 dinara za 12, 13/. i 15. jul, dok za 14. jul koštaju 3.490 dinara.

Detaljnije informacije o ulaznicama i prodajnim mestima moguće je naći na sajtovima exitfest.org i gigstix.com.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!