U Budimpešti spomen-ploča žrtvama Novosadske racije

20 jan 2012

Na spomen-ploči piše: „Od 20. do 23. januara 1942. godine, tokom Novosadske racije, mađarske snage ubile su 3.400 stanovnika

U Budimpešti je danas otkrivena spomen-ploča žrtvama Novosadske racije. Tabla je otkrivena u dvorištu Muzeja holokausta u glavnom gradu Mađarske, u okviru Komemorativne sednice posvećene sećanju na žrtve Racije.

Na spomen-ploči piše: „Od 20. do 23. januara 1942. godine, tokom Novosadske racije, mađarske snage ubile su 3.400 stanovnika. Većina žrtava su bili Srbi. Večno su ugašeni životi i više od 700 Jevreja. Sud generalštaba pozvao je na odgovornost počinioce 1943. godine. U spomen žrtvama na 70. godišnjicu Racije, s pijetetom podignuta od Ministarstva pravosuđa”.

U Srbiji je zvaničan podatak da je u Raciji u Novom Sadu ubijeno više od 1.300 građana, dok pojedini istraživači tvrde da je broj žrtava bio oko 4.000.

Danas je u Budimpešti otvorena i izložba „Od večnog prijateljstva do narodnog suda”, na kojoj je izložena istorijska građa o Novosadskoj raciji.

Komemorativnoj sednici je prisustvovao i predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, koji je rekao da Racija predstavlja jedan od najtragičnijih trenutaka u istoriji glavnog grada Vojvodine.

U okviru Komemorativne sednice održana su predavanja istoričara i arhivista na temu Novosadske racije i okupacije Vojvodine u Drugom svetskom ratu.

Pored predsednika Skupštine grada, Komemorativnoj sednici prisustvovali su i delegacije Istorijskog arhiva grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!