U Banjaluci protesti zbog napada na novinara BNTV

27 avg 2018

"Da li metalne šipke, kojim je pretučen Kovačević, znače da će tako svako proći ko pošteno radi svoj posao"

Brojni banjalučki novinari i gradjani su se danas okupili u blizini Palate predsednika Republike Srpske u znak protesta zbog sinoćnjeg brutalnog napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

„Da li metalne šipke, kojim je pretučen Kovačević, znače da će tako svako proći ko pošteno radi svoj posao“, rekao je novinar Milorad Milojević, obraćajući se okupljenima u ime novinarske zajednice.

Milojević je kazao da „novinari nisu protiv sistema, već za sistem, ali pravičan i jednak za sve“.

Još je naveo da novinari traže slobodu govora i slobodu kretanja, te da zahtevaju da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

„Od policije očekujemo izveštaj o tome kako je vodjena istraga“, kazao je Milojević.

Na rubu parka, pored Palate predsednika, bila je rasporedjena policija, koja je od učesnika protesta tražila da se pomere dalje ka sredini parka, navodeći da protesti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od sedišta institucija.

U jednom trenutku neko je pozvao da svi okupljeni okrenu ledja policiji, što je većina i učinila.

Novinar bijeljinske BN Televizije Vladimir Kovačević sinoć je brutalno pretučen u banjalučkom naselju Obilećevo, ispred zgrade u kojoj stanuje, a nepoznati napadači su mu naneli teške povrede u predelu glave.

„Na dve strane mi je glava razbijena, uho mi je skroz poderano, razvaljene su mi usne“, rekao je Kovačević, koji je hospitalizovan na Hirurgiji.

On je rekao da su ga dvojica napadača sa fantomkama na glavama čekali ispred zgrade u kojoj stanuje, a onda rasklopili šipke i počeli da ga udaraju. Kada je počeo da poziva u pomoć, ušli su u automobil i odvezli se.

Kovačević je napadnut nakon što je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup „Pravda za Davida“, koji se održava svako veče od 26. marta, i sa kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik te televizije.

On smatra da je to razlog zbog kojeg je pretučen.

Mladić David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronadjeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel. Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga ubili pripadnici policije Republike Srpske.

Kovačevića je danas u bolnici posetio predsednik RS Milorad Dodik.

„Rekao sam mu da on snosi krivicu za ambijent koji je stvoren, jer targetira novinare. Stvoren je ambijent u kojem se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji i premlaćuju metalnim šipkama“, rekao je Kovačević, koji je odbio da se slika sa Dodikom.

Napad na Kovačevića osudila su novinarska udruženja u RS, predstavnici Vlade RS, kao i opozicione stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!