Twitter suspendirao profile ultra-desničarske grupe

19 dec 2017

Twitter je suspendirao profile ultradesničarske grupe ‘Britanija na prvom mjestu’ i njenih lidera Ja…

Twitter je suspendirao profile ultradesničarske grupe ‘Britanija na prvom mjestu’ i njenih lidera Jayde Fransen i Paula Goldinga, samo nekoliko sedmica nakon što je američki predsjednik Donald Trump podijelio njihove tweetove.

Ovaj potez dešava se dan nakon što su britanski parlamentarni zastupnici, koji su i članovi Komisije za unutrašnju politiku, raspravljali o ulozi društvenih mreža i njihovom utjecaju na zločin iz mržnje.

Profili i objave grupe su izbrisani u ponedjeljak kao dio unaprijeđene politike o borbi protiv „ponašanja punog mržnje i vrijeđanja“ na društvenim mrežama.

Trump je prošlog mjeseca kritiziran jer je podijelio tri antimuslimanska videa koja je objavila Fransen, što je osudila i britanska premijerka Theresa May.

„Grupa ‘Britanija na prvom mjestu’ želi da podijeli zajednice koristeći narative pune mržnje, koji su i lažni i podižu tenzije“, rekla je May.

Lažni video

Najmanje jedan tweet koji je podijelio Trump, video koji navodno prikazuje migranta muslimana kako vrijeđa holandskog tinejdžera, pokazao se kao lažan.

Holandski mediji tada su objavili da muškarac u videu nije ni musliman ni migrant, kako je tvrdila Fransen.

Desničarsku organizaciju ‘Britanija na prvom mjestu’ čine članovi radikalne stranke BNP. Oni su privukli pažnju javnosti objavljujući tvrdnje da je u toku „islamizacija Velike Britanije“.

Njihovi kandidati na izborima redovno zastupaju antimigrantske stavove, ali nisu do sada imali značajniju podršku.

Fransen ima 52.000 pratilaca na Twitteru, za razliku od Trumpa, čije objave prate deseci miliona ljudi.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!