Turajlić: Uništavanje obrazovanja je najveća tragedija koja nam preti

18 dec 2017

"Ponovo će nam novine izlaziti u Beču jer ovde niko neće biti pismen"

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić upozorila da je uništavanje obrazovanja najveća tragedija koja preti Srbiji.

Turajlić je za televiziju N1 izjavila da treba pitati ekonomiste Beogradskog univerziteta zašto misle da imaju pravo da odbiju da uđu u komisiju za ispitivanje doktorata Siniše Malog.

„Kad bih ja uređivala novine, svaki dan bi bila kao činjenica objavljena po dva imena onih koji odbijaju da uđu u komisiju za doktorat Siniše Malog. To je kao da pročitate da deca u vrtiću neće imati ručak jer je vaspitačica odbila da im da ručak. To je njihov posao, oni primaju platu iz budžeta koji svi građani pune, nedopustivo da nećete da uradite svoj posao i da preko toga svi prelaze. Treba pitati ekomomiste Univerziteta u Beogradu zašto misle da imaju pravo da neće, ko im je dao pravo da ne rade svoj posao i kako ih nije sramota da ima posao, titulu profesora i da neće da obave svoj posao„, kazala je ona.

Razlog za to vidi u intelektualnoj korumpiranosti i stavu „neću da se zameram“.

Još strašnijaa stvar je, kaže, što ima najava da će biti podiguta prijava protiv onih koji su otvorili pitanje ispitavanja poplava lažnih doktorata.

„Kad nemate obrazovanje u zemlji, mi ćemo završiti sa sedam miliona onih koji su u stanju da tri dana izgovaraju istu rečenicu jedan za drugim i da ih pri tome nije sramota“, rekla je Turajlić, aludirajući na događaj iz skupštine prilikom rasprave o budžetu.

Nemoguće je da niko neće o tome da razgovara. To je važnije od svih drugih tema. To je početak kraja od koga se ne možemo oporaviti. Sutra ćemo skloniti Malog i Vesića i početi da gradimo grad ispočetka. Ali ako uništite obrazovanje, to je najveća tragedija koja nam preti… ponovo će nam novine izlaziti u Beču jer ovde niko nije pismen“ upozorila je Turaljić.

Kandidatura Dragana Đilasa dobitna kombinacija

Ona je izjavila i da veruje da je kandidatura Dragana Đilasa dobitna kombinacija za izbore u Beogradu.

„Znam Đilasa iz najranijih dana, bio prorektor u vreme najozbiljnijih protesta, i pokazao je veliku hrabrost da se licem u lice suprotstavi Slobodanu Miloševiću i to se mora ceniti. On je vrlo uspešan čovek, četiri godine je bio gradonačelnik, a onda je ponovo izabran ogromnom većinom da obavlja tu funkciju, i pobedio je dva puta Aleksandra Vučića, što mu on, mislim, ni danas nije oprostio, i onda je zapravo jednom ružnom koalicijom skinut sa tog položaja. Čini mi se da u ovome ima i neke koskmičke pravde“, rekla je Turajlić u Novom danu.

Đilas je pokazao je šta može da uradi, ali i da nije uradio za Beograd toliko, kaže ona, „ovaj haos i ovo strašno stanje koje su napravili (Goran) Vesić i (Siniša) Mali je dovoljno da se stvar promeni i mora da se promeni“.

„Nedavno sam saznala da je on platio prekršajnu kaznu jer je podigao plate vaspitačima i davao dodatak penzionerima sa penzijama ispod 20.000. Napusprot tome imate bacanje para u fontanu, u novu kaldrmu, to su stvari koje nisu za poređenje“, kaže ona.

Turajlić je dodala da je Đilas je dosta dugo razmišljao da li ovo mu još jednom treba u životu i navela da ona ovaj povratak u politiku doživlja kao „njegovu žrtvu“.

„To nije stvar samo ambicije, jer je jednom već radio kao gradonačelnik i radio je to dobro, nema potrebu da pokazuje sve isto. Ali se kao čovek, i kao roditelj dece koja žive u Beogradu, zapitao da li je u redu da se povuče i da pusti da ovi sve upropaste“, rekla je.

Ona je podsetila da je 2014. Đilas dobio više glasova nego DS na republičkim izborima, a to je bilo kada je Boris Tadić napustio stranku. „Vidite da je on te glasove dobio od građana a ne od DS. I ti građani koji su tek sad razumeli šta može biti kad imate lošeg gradonačelnika, plus birači DS-a, mislim da je to izvesno dobitna kombinacija“, rekla je.

Navela da nema problem sa više listi i da je sigurna da bi Dragan Šutanovac i Đilas mogli da sarađuju u gradskoj skupštini. Kako je objasnila, ima problem samo sa onim grupama koje insistiraju na tome da idu same na izbore iako neće preči cenzus i direktno daj uglasove Vučiću.

Turajlić je rekla i da bi Đilas i Vesna Rakić Vodinelić kao kombinacija u gradskoj skupštini bili „tim snova“.

„Ja Đilasa nisam čula da je rekao – ja ću da se kandidujem i neću prihvatiti ništa drugo nego da budem gradonačelnik. On ima kapaciteta i hoće da pomogne ovom gradu. Mislim da bi odlična kombinacija u gradu bili Đilas i Vesna Rakić Vodinelić, on kao menadžer, a Rakić Vodinelić kao vrsni pravnik, to bi bio tim snova. Ako bi ušli u skupštinu to bi bio drim tim“, kazala je i dodala da će je čuditi oni koji Đilasa ne budu podržali.

Nacionalistička retorika – sigurna kuća za neuspešne političare

Govoreći o odnosima u regionu i nacionalističkoj retorici lidera, ona je rekla da takva retorika „prija biračkom uhu, pa je neminovnost“.

„Nijedan od lidera na vlasti u regionu nema ideju da bi mogal da emancipuje narod, izdigne ga iznad nacionalizma. Svi osećaju da im je to sigurna kuća, kad im u ekonomiji, sudstvu ili u nečem drugom ne ide dobro, hajde da se vratimo tome. to je sigurna kuća za neupešne političare„, ocenila je.

Nažalost, smatra Turajlić, ni u u nekim periodima demokratske vlasti nije učinjeno dovoljno da se to prevaziđe.

„Ovaj period se svakako ne može ocneniti kao demokratska vlast, ja ga doživljavam kao užas, haos, nečuveno stanje u kojem živimo“.

(Autonomija, N1)

Podelite ovu stranicu!