Turajlić: Predsednik koji ima histerične napade na Pinku nije za dijalog

29 jula 2017

"Kad Vučić kaže 'dijalog' imam utisak kao da je izgovorio psovku"

Kada se radi o Aleksandru Vučiću, ne vidim nikakav dijalog, ni o Kosovu, ni o bilo čemu drugom. On je, stupajući na vlast i ukidajući Utisak nedelje pokazao da ne želi nikakav dijalog i tako je već pet godina, smatra profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić.

Ona navodi da nije iznenađena Vučićem, već, kako kaže, onima koji razgovaraju o tom dijalogu.

„Čudim se NVO koje hoće na dijalog u zemlji gde dijaloga nema. Vlast napada, lažno optužuje, nema lepu reč ni za koga ko misli drugačije, kad Vučić kaže dijalog imam utisak kao da je izgovorio psovku, ja se osećam neprijatno“, kaže Turajlić za Televiziju N1. 

Turajlić smatra da se dogovor Srba i Albanaca van svake sumnje mora postići, jer živimo i zajedno i kao susedi.

„Moramo da se postaramo o ljudskim pravima, moramo da zaštitimo spomenike na Kosovu. Ali ne vidim da se bilo šta može uraditi s predsednikom koji ima histerične nastupe na Pinku. On nije za dijalog i s njim se ništa ne može postići. Vučić me ne iznenađuje, još od devedesetih sve je očekivano“.

„Da postoji pristojna zemlja u kojoj se može razgovarati o svemu… Problem Srbije je Kosovo, ali i radnici, bacanje para na fontanu, to su sve problemi koji zahtevaju dijalog. Srbija ima niz problema, a jedan od problema je Kosovo“.

Srbijanka Turajlić smatra da su u celom regionu na vlasti oni koji su jako bili umešani u ratove i sada pokušavaju da minimiziraju štetu i užas koje su doneli ratovi.

„Nijednog trenutka region nije seo i rekao hajde otvoreno da razgovaramo, da li smo mogli to da sprečimo, jesmo li kaznili one koji su učestvovali. Srbiju vode oni koji su bili glavni zagovornici rata devedesetih. Te izjave međunacionalne su pogubne, jer produbljuju tenzije, umesto da pokušam da demaskiram nacionalizam, objasnim narodu šta nam je nacionalizam doneo devedesetih, ja povlađujem nacionalistima zarad nekog glasa i to je nedopustivo. Imam utisak da to rade sve vlasti od Koštunice, ali mislim da to nije patriotizam“.

Srbijanka Turajlić navodi da ne razume priče o pravljenju koalicija pred izbore u Beogradu i smatra da je to opasno.

„Pričamo o izboru gradonačelnika obmanjujući građane da se gradonačelnik bira. Gradonačelnik će biti onaj ko ima većinu u gradskoj skupštini. Najviše glasova će imati Pokret slobodnih građana, u to ne sumnjam, ali teško da će imati većinu. Onda ćemo sesti da razgovaramo da vidimo ko je najbolja osoba za gradonačelnika, za gradskog arhitektu. Pitanje je ko će biti na odborničkim listama, ko je spreman da voli grad. Ne trčimo trku protiv Vučića, osvajanje Beograda je početak pada Vučića“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!