Turajlić: Pobeda nevažećih listića

24 okt 2011

"Bilo bi dobro za Srbiju da na izborima pobede nevažeći listići, jer bi to uozbiljilo političku scenu", smatra Srbijanka Turajlić

Čini mi se da će na predstojećim izborima u Srbiji pobediti nevažeći listići. I mislim da bi to bilo dobro za Srbiju, da bi to konačno uozbiljilo političku scenu. Ne mislim da je apstinencija pravi izbor jer apstinencija može da znači nezainteresovanost. Nevažeći listići su ozbiljna zainteresovanost i ozbiljno nezadovoljstvo. Prosto mi se čini da će tako biti – kaže za „Blic“ Srbijanka Turajlić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji.

Kako vam izgleda zagrevanje pred predizbornu kampanju?
– Ne pratim kampanju i pitam se koliko naroda uopšte prati stranačka prepucavanja i koliko ljudi zaista misli da za bilo koga uopšte treba da se glasa. Imam utisak da se oni međusobno igraju, potpuno nesvesni šta ovog momenta građane stvarno interesuje i tišti. Opet je na delu poluamaterizam, nekakvi samouki marketinški stručnjaci koji su im rekli da bi bilo dobro da se napravi ovaj ili onaj potez, pa oni to tako rade. Ne verujem da će to uticati na bilo koga, samo se nepotrebno troši novac.

Da li očekujete da će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata?
– Ne očekujem ništa, ali ne vidim da je to toliko važno koliko svi žele da prikažu. Zato što se radi o kratkoročnim, poluamaterskim, marketinškim procenama. Vlada misli da je važno da dobije status zato što bi joj to odgovaralo za sledeće izbore. Sve dotle dok mi ne razumemo pojam statusa kao prvi korak za ulazak u članstvo uređenih zemalja, ne mislim da je bitno da ga dobijemo. Kada budemo zaista razumeli šta znači evropeizirati državu i srediti je, onda će biti bitno da dobijemo status.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!