TS: Novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravosuđe

Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca pod političkom kontrolom

14. sep 2018

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravoduđe.

„Sadašnji predlog, prema kojem će svega 50 odsto članova budućeg sudijskog i 40 odsto članova novog tužilačkog saveta birati same sudije i tužioci, a ostale narodni poslanici, ne može se smatrati dobrim“, navodi se u saopštenju.

TS je naveo da je tačno da bi situacija u kojoj bi prevashodno sudije i tužioci odlučivali o svojim kolegama nosila rizike, ali te rizike treba otkloniti zakonskim normama koje bi povećale javnost rada pravosudnih saveta i smanjile prostor za njihovo diskreciono odlučivanje, a ne posrednom političkom kontrolom, kroz grupu „istaknutih pravnika“ koje će izabrati skupštinska većina.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je smanjenje političkog uticaja na rad Visokog saveta sudstva i Državno veće tužilaca moglo da se ostvari i nezavisno od ustavnih promena, da je bilo volje.

„Pošto su Vlada i Skupština još 2013. zaključile da nije primereno da ministar pravde i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe budu članovi pravosudnih tela, ti političari su mogli odmah da prestanu da učestvuju u izboru i razrešenju sudija i tužilaca“, rekao je Nenadić.

On je ocenio da i dalje postoji prostor da se smanje uticaji na pravosuđe kroz promenu prakse, „za početak tako što će nadležni javni tužilac, a ne politički funkcioneri, obaveštavati javnost o tome šta je urađeno i šta treba da bude učinjeno u gonjenju počinilaca krivičnih dela“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga