Tribina: Ustav Srbije protiv vojvođanske autonomije

08 Nov 2014

Beljanski: Zla namera pisaca Ustava bila je sužavanje vojvođanske autonomije

Pravni stručnjak Slobodan Beljanski ocenio je danas, povodom osme godišnjice donošenja Ustava Srbije, da Ustavni sud Srbije, kada je autonomija Vojvodine u pitanju, ne donosi pravne već političke odluke.

„Zbog toga, i ono malo autonomije Vojvodine koja se mogla izgraditi na ovakvom Ustavu srušeno  je odlukama Ustavnog suda“, rekao je Beljanski na tribini koju je organizovao Pokrajinski odbor LDP-a u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije je aljkavo napisan, ali u njemu postoji zla namera da se što više suzi vojvođanska autonomija.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da autonomija Vojvodine danas suštinski ne postoji, iako bi autonomija ove pokrajine pružila priliku za evropeizaciju Srbije.

„Identitet Vojvodine u poslednjih 20 godina značajno je narušen konstantnim etničkim inženjeringom, zbog čega je multietnički karakter ove pokrajine doveden u pitanje“, rekla je Biserko.

Politikolog Pavel Domonji ocenio je da je Ustav Srbije 2006. godine donet za jednokratnu upotrebu, zbog Kosova.

Član Političkog saveta Pokrajinskog odbora LDP-a Đorđe Subotić ocenio je da je pojam autonomije istrošen i da Vojvodina treba da bude republika unutar federalizovane Srbije, sa elementima državnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!