Tribina u petak: Totalitarizam-nacionalizam-ekstremizam-ksenofobija

04 Oct 2017

Deset godina od velikog antifašističkog protesta u Novom Sadu

Građanska Vojvodina organizovaće u petak uveče tribinu “Reči našeg vremena: totalitarizam-nacionalizam- ekstremizam-ksenofobija”, povodom desetogodišnjice od velikog antifašističkog protestnog okupljanja u Novom Sadu.

Na tribini će govoriti književnik Laslo Vegel, novinarka Sanja Kljajić, antifašistički aktivista Aleksandar Popov i publicista Igor Besermenji.

Pre početka tribine biće emitovan kratki film o desetogodišnjici antifašističkog protesta iz današnje perspektive.

Početkom oktobra 2007. neonacistička organizacija Nacionalni stroj najavila je da će u Novom Sadu 7. oktobra te godine organizovati „Marš za jedinstvo Srbije”, a povodom obeležavanja rođendana jednog od idejnih tvoraca holokausta, naciste i bliskog saradnika Adolfa Hitlera, Hajnriha Himlera.

Organizacije okupljene oko Građanske Vojvodine odlučile su da istog dana organizuju miting „Stop fašizmu!”, kao odgovor građana na okupljanje neonacista.

Marš neonacista je u međuvremenu policija zabranila, a zabranila je i ulazak u Srbiju desetinama neonacista iz istočne Evrope, koji su takođe krenuli na okupljanje u Novom Sadu.

Pohapšeni neonacisti 2007. godine, nakon napada na antifašističku kolonu

Na protestu “Stop fašizmu!” okupilo se više od 5.000 građana, a kolonu građana koja se kretala unapred najavljenom rutom, od centra grada do Keja žrtava racije, kamenicama su iz dvorišta Doma vojske napali pripadnici Nacionalnog stroja i tom prilikom povredili nekoliko antifašista.

Policija je pohapsila neonaciste, a za taj napad na kolonu antifašista niko do danas nije krivično odgovarao. Suđenje je još uvek u toku, a Nacionalni stroj je zabranjen 2011. godine.

Tribina počinje u 19 sati u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!