Tribina: Srpsko društvo ne želi da vidi u čemu je pogrešilo

19 dec 2017

"Saplićemo se o isti kamen neprestano, izigravajući kolektivnu budalu”

Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da se Srbija već 15 godina kreće „korak napred, dva nazad”. 

“Taman kada pomislimo da smo neke priče prevazišli, da su neke stvari stavljene ad acta, da smo neke teme/metode/ličnosti ostavili iza sebe – posle nekoliko godina nas sve demantuje”, rekao je Pančić na tribini „Ko se plaši slobodne reči?” u Pančevu.

On je kao primer naveo hašku presudu Ratku Mladiću i način na koji način su dnevni beogradski listovi poput „Politike” i „Večernjih novosti”, inače u većinskom vlasništvu države, izveštavali o tome, objašnjavajući zašto Mladić nije zločinac.

Pančić je ocenio da smo zarobljeni u paradigmi devedesetih i da kao građani imamo pogrešne predstave o sebi i svetu, te da se zato saplićemo o isti kamen neprestano, izigravajući b što je fenomen koji svako od nas primećuje kroz sopstveni život.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo i Grupe za slobodu medija ocenilo je da društvo u Srbiji ne želi da vidi u čemu je pogrešilo.

Novinarka NIN-a Vesna Mališić ocenila je da je na medijskoj sceni Srbije na delu “patološka situacija”.

“Ako imate medije koji prate logiku vlasti, a ne potrebe društva, onda imate jednu patološku situaciju. Svi znamo zašto nam trebaju slobodni mediji, svi znamo zašto nam je ovakva vlast, ali nikako da izađemo iz tih krugova”, ocenila je ona i dodala da je sadašnje vreme podseća na devedesete godine 20. veka.

Ljiljana Spasić iz Građanske akcije Pančevo ocenila je da je prošlost velikim delom ostala netaknuta, a njome se uglavnom bavi civilno društvo, dok je stanje u medijima identično našem suočavanju sa prošlošću.

Ona je ocenila da nam nedostaje vrsta ozbiljne pobune, a ne Fejsbuk revolucije, jer kao građani neprestano trpimo ozbiljno nasilje.

Ljiljana Spasić  je dodala da ništa nije izgubljeno i da će uvek opstajati male zajednice koje će društvu davati do znanja da nešto nije u redu i da je potrebno da se probudimo.

Urednik portala Pančevo.city Nenad Živković konstatovao je da se već 30 godina priča o istim temama, a ne vide se konkretni rezultati aktivizma, kao da vrednosti za koje se građansko društvo zalaže ne postoje u realnom svetu.

Tribini je prisustvovala i poslanica Marinika Tepić, koja je istakla da je jedina prava promena moguća na izborima.

Tribinu su organizovali Pokret Novi optimizam i Građanska akcija Pančevo.

(Autonomija, foto: Pančevo.city)

Podelite ovu stranicu!