Tribina Petrovgrad neće proći u zrenjaninskom Kulturnom centru

04 mar 2018

"Sve prisutniji istorijski revizionizam pokušava da ospori antifašističko nasleđe"

Pokret Novi Optimizam organizuje tribinu „Petrovgrad? Neće proći!“ koja će biti održana u subotu, 10. marta, u Kulturnom centru Zrenjanina, u 18 časova, a kojom, kako je danas najavljeno, „podiže glas protiv promene imena grada Zrenjanina“.

Na tribini će govoriti književnik i prevodilac Ivan Ivanji, novinar Miloš Vasić, novinar, kolumnista, pisac Teofil Pančić, istoričar Milivoj Bešlin i profesor istorije u zrenjaninskoj gimnaziji Radovan Francuski.

Tribinu će moderirati glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Kikindske“ i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

„Zašto udruženju ‘Petrovgrad’, sastavljenom od 12 nacionalističkih grupacija, smeta Žarko Zrenjanin? Sve prisutniji istorijski revizionizam pokušava da ospori antifašističko nasleđe i Narodnooslobodilačku borbu, sa njima i istorijsku ulogu narodnog heroja Žarka Zrenjanina“, navode aktivisti Novog Optimizma u pozivu na tribinu.

Podsećaju i da je Zrenjanin nosio ime Petrovgrad u periodu od 1935. do 1946. godine, posle čega dobija današnji naziv, a da su na referendumu održanom 1992. upravo povodom predloga za promenu imena grada, građanke i građani Zrenjanina, dvotrećinskom većinom izglasali da grad zadrži naziv Zrenjanin.

„Inicijativa za ponovno vraćanje naziva Petrovgrad nedvosmisleno upućuje na pokušaj obnove vrednosti oličenih u monarhiji – a nasuprot antifašizmu, socijalnoj i nacionalnoj jednakosti“, naveli su iz Novog Optimizma.

Ukazali su i da je Zrenjanin, nekada moćan industrijski centar i najveći proizvođač hrane, ostao i bez industrije i bez radnih mesta, da je nekad funkcionisalo više od 50 fabrika, dok je danas ostalo svega nekoliko, a da je voda iz zrenjaninskog vodovoda već 25 godina opasna po život.

Smatraju da u takvoj atmosferi inicijative poput promene naziva grada imaju za funkciju odvlačenje pažnje od gorućih gradskih problema s obzirom da je naziv Zrenjanin utvrđen Zakonom koji je donela višestranačka Narodna skupština i može biti promenjen samo izmenom tog zakona.

„Pozivamo sve građane da zajedno pošaljemo jasnu poruku kako neće proći zamagljivanje višedecenijskog propadanja i zanemarivanje grada i guranje pod tepih egzistencijalnih problema građana, ne dozvoljavamo poigravanje s tekovinama antifašističke borbe i poništavanje herojskih dela, neće im proći promena imena grada! No pasaran!“, naveli su iz Novog Optimizma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!