Tribina Odbranimo Zrenjanin večeras u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine

09 mar 2018

Tribina počinje u 19 sati, a govoriće Miroslav Samardžić, Snežana Ilić, Duško Radosavljević, Marija Srdić i Darko Šper

Tribina “Odbranimo Zrenjanin”, na kojoj će biti reči o suprotstavljanju inicijativi da Zrenjanin promeni ime u Petrovgrad, biće održana večeras u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Tribina počinje u 19 sati, a govoriće Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma, Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva, Duško Radosavljević iz Saveza antifašista Vojvodine, Marija Srdić iz Autonomnog ženskog centra, kao i novinar Darko Šper.

“Da li je inicijativa da Zrenjanin nakon 72 godine promeni ime pokušaj falsifikovanja istorije? Ubijaju li na ovaj način, po drugi put, narodnog heroja Žarka Zrenjanina, po kome grad sa ponosom nosi ovo ime? Da li je po sredi pokušaj uništavanja antifašističkih korena grada na Begeju i zaslepljivanja budućih generacija? Treba li grad da nosi ime po kralju Petru koji je došao na vlast posle najkrvavijeg prevrata, kad su ubijeni poslednji Obrenovići, isečeni i bačeni u vrt? Građani Zrenjanina su na referendumu 1992. godine svemu tome rekli NE!”, navodi se u pozivu na tribinu.

Postavlja se i pitanje da li je po sredi pokušaj lokalne samouprave da skrene pažnju javnosti sa mnogo značajnijih pitanja, kao što je neuspešno i kontroverzno rešavanje pitanja vodosnabdevanja u gradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!