Tribina o Zrenjaninu: Revizionizam fašizam čini ponovo mogućim

23 mar 2018

"Društvo koje se odriče tekovina antifašističke borbe klizi u ideologiju koja je bila uzrok najstrašnijeg razaranja"

Pokret “Novi Optimizam”, organizacije “Skaska” i “Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” pozvali su građane na tribinu “STOP REVIZIONIZMU! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” koja će biti održana u utorak, 27. marta, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin.

Tribina počinje u 18 časova, a na njoj će govoriti reditelj Želimir Žilnik, karikaturista Predrag Koraksić Corax, novinar Ljubomir Živkov, istoričar Srđan Milošević, politikolog Duško Radosavljević, pisac i muzičar Marko Šelić–Marčelo i profesor Zlatko Jelisavac. Tribinu će moderirati dramaturškinja Minja Bogavac.

„Istorijski revizionizam je proces reinterpretacije činjenica, motiva, procesa, povoda i uzroka istorijskih događaja. Revizionizam i ekspanzija desnice zapravo su dve strane jedne medalje, jer vladajuće elite dobro znaju da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost„, ukazuje se u saopštenju organizatora tribine.

Oni upozoravaju da društvo koje se odriče tekovina antifašističke borbe i relativizuje njen značaj i učesnike, klizi u ideologiju koja je pre pola veka bila uzrok najstrašnijeg razaranja.

„Kakvu odgovornost u ovim procesima imaju intelektualci? Kakva je odgovornost svih građana i kako izaći iz kruga one ‘ćutljive većine’ koja fašizam čini mogućim? Kako se ovi procesi odnose na zemlje bivše Jugoslavije i ima li nade da će ove zemlje ponovo biti prva tačka otpora u borbi protiv fašizma, odnosno da će se ovde ponovo desiti 27. mart? Ako takve nade nema, kako ćemo je probuditi? Mogu li nove generacije učiti na iskustvu prethodnih i da li je istina da smo iz istorije naučili samo to da iz istorije ništa ne možemo da naučimo? Zašto učimo istoriju? Kako je učimo, a kako treba da je učimo…“, neka su od pitanja koja će biti razmatrana na ovoj tribini, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!