Tribina o medijskom mraku večeras u Pančevu

28 Sep 2017

U Pančevu će na tribini u kafeu “Kupe” od 19 sati govoriti Svetlana Lukić, Danica Vučenić, Zoran Sekulić, Nedim Sejdinović i Nenad Živković

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Građanska akcija organizovaće večeras u Pančevu tribinu “Dozvola za mrak”, koja će biti doprinos akcijama medija, nevladinih organizacija i pojedinaca za slobodu medija u Srbiji.

Tribinu pod istim nazivom NDNV je organizovao i u ponedeljak u Novom Sadu.

Reč je o tribini “o odstrelu medija i medijskih sloboda” u Srbiji, saopštili su organizatori.

U Pančevu će na tribini u kafeu “Kupe” od 19 sati govoriti novinarka Peščanika Svetlana Lukić, novinarka Danica Vučenić, direktor Foneta Zoran Sekulić, predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović i novinar Nenad Živković.

“Gašenje nedeljnika Vranjske, napadi Vulinovog Pokreta socijalista na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića i druge novinare – samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji. Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu. Zloupotrebljavajući institucije, vlast uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem u kojem je svaka alternativa zabranjena”, navodi se u pozivu na tribinu.

Dodaje se da se mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao, držeći do toga da je novinarstvo jedan od najznačajnijih kontrolnih mehanizama u društvu, nalaze “pod snažnim, svakovrsnim pritiscima”.

“Uskoro ćemo verovatno biti svedoci gašenja i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo. Nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati ‘mudrog vođu’ i besomučno napadati njegove domaće i strane ‘neprijatelje’. Postoje naznake da će država uskoro krenuti i u tzv. regulaciju interneta, što će značiti i dodatno gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja”, piše u pozivu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!