Tribina: Angela Merkel pobeđuje, ekstremni desničari po prvi put u Bundestagu

21 Sep 2017

"Nakon izbora niko i ne pomišlja da pravi koaliciju sa AfD-om"

Aktuelna demohrišćanska kancelarka Angela Merkel i koalicija koju poredvodi pobediće na izborima u Nemačkoj u nedelju, a po prvi put će se desiti da i ekstremni deničari uđu u Bundestag, ocenjeno je večeras na tribini „Nemačka u izborima, Evropa pred izazovima“ u Novom Sadu.

“Pojava AfD-a posledica je straha Nemaca i dubokih trauma nakon oba svetska rata, kada su prolazili kroz godine bede i nemaštine. Stalno su u strahu da će izgubiti blagostanje i to je razlog zašto traže grupaciju koja će im reći da će im biti bolje, a to je AfD. Oni su ekstremni desničari u smokingu”, rekao je bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

Prema njegovim rečima, radikalnoj ekstremnoj desnici se priklanjaju oni iz malo viših društvenih slojeva, koji danas dobro žive, ali imaju strah za budućnost.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kazala je da Angela Merkel nema dostojnog protivnika na izborima koji se održavaju u nedelju, ali je ocenila da u Nemačkoj ima osnova za rast populizma.

“Dakle, slika o dosadnim izborima nije realna, jer ispod te takozvane idile ipak vri. Bez obzira na ovu idiličnu sliku, u Nemačkoj ima osnova za strah od populizma. Postoji kapacitet za populizam, ali ekonomska situcija je dobra“, kazala je Jelica Minić.

Dodala je da nakon izbora niko i ne pomišlja da pravi koaliciju sa AfD-om. „Pet od šest stranaka koje treba da uđu u parlament su proevropske, samo je AfD evroskeptičan“, kazala je Jelica Minić.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Novom Sadu Aleksandar Simurdić ocenio je da je moguće da će AfD osvojiti više glasova nego što se prognozira.

„Oni su rastuća politička opcija. Biće treća partija po snazi u Bundestagu će biti, što će u velikoj meri promeniti politički život Nemačke“, kazao je Simurdić.

Na tribini su govorili i politikolog Duško Radosavljević i istoričar Milivoj Bešlin, a organizovao ju je Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!