Transparentnost traži da se objavi ko su savetnici u Vladi

21 Oct 2016

TS nekoliko puta od Vlade pokušala da dobije informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, ali ni jednom nije dobila odgovor

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da bi Vlada Srbije trebalo da objavi ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade, kao i kakva su mu ovlašćenja, kako bi se sprečile razne vrste prevara.

TS podseća da mnoga pitanja u vezi sa radom savetnika uopšte nisu zakonski uređena, uključujući i eventualni sukob interesa jer oni nemaju ni svojstvo javnih funkcionera, ni status državnih službenika, zbog čega bi Vlada trebalo da donese akte kojima bi rad savetnika bio preciziran.

Povod ovaj apel je slučaj čoveka iz Kragujevca koji je osumnjičen da je predstavljajući se kao savetnik u kabinetu premijera Srbije uzeo 33 hiljade evra mita da bi sprečio hapšenje.

“Ovaj slučaj ukazuje da građani i dalje misle da preko veza u izvršnoj vlasti mogu da utiču na rad policije i tužilaštva, a takve prevare ne bi bile moguće ili bi bile manje verovatne kada bi građani mogli da provere ko sve savetuje predsednika i potpredsednike Vlade i kakva zaduženja i ovlašćenja ima”, navodi se u saopštenju TS.

Ova organizacija kaže da je nekoliko puta od Vlade pokušala da dobije informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, ali ni jednom nije dobila odgovor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!