Transparentnost Srbija: Mehanizmi za kažnjavanje zloupotreba u javnim nabavkama ne funkcionišu

26 dec 2017

"Radi se neefikasno i na uštrb građana"

Sistem kontrole javnih nabavki u Srbiji u 2017. godini nije poboljšan, a mehanizmi za kažnjavanje zloupotreba skoro da ne funkcionišu, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija (TS).

Predsednik te nevladine organizacije Vladimir Goati je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena analiza javnih nabavki u Srbiji, rekao da je mala mogućnost da se to unapredi i da država postane bolji vlasnik imovine od privatnika.

„Radi se neefikasno i na uštrb građana. Ne verujem da nešto može da se promeni“, kazao je Goati.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da u sistemu kontrole sprovođenja javnih nabavki nema napretka, ni na zakonodavnom, niti na praktičnom nivou.

Kako je istakao, probijeni su i rokovi za poboljšanje propisa koji bi trebalo da reše deo problema u vezi sa javnim nabavkama.

„Prema Akcionom planu za Poglavlje 23. u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, Zakon o javnim nabavkama trebalo je da bude izmenjen do kraja ove godine, a sada vidimo da je to još jedan slučaj probijanja roka“, kazao je Nenadić.

On je rekao da je problem i što nije promenjen Zakon o prekršajima, niti Zakon o javnim nabavkama u delu koji se odnosi na prekršaje, zbog čega uopšte ne funkcioniše sistem prekršajne odgovornosti.

Kako je TS navela, propusta u sprovođenju javnih nabavki je, između ostalih, bilo u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, aerodromu „Nikola Tesla“, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kao i u ustanovi Centar beogradskih festivala (CEBEF).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!