Transparentnost: Gašenje Vranjskih loša vest za borbu protiv korupcije

20 Sep 2017

"Nedeljnik koji je hrabro otvarao teme iz oblasti korupcije i ukazivao na sistemske probleme"

Organzacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da je gašenje “Vranjskih” veoma loša vest i za borbu protiv korupcije jer je, kako se ocenjuje, taj list hrabro otvarao teme iz oblasti korupcije ukazujući i na pojedinačne slučajeve i na sistemske probleme.

“Pošto takvih medija u Srbiji svakako nema na pretek, vest o tome da su ‘Vranjske’ prestale da izlaze je veoma loša i za borbu protiv korupcije”, navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Ta organizacija podseća na tekstove “Vranjskih” u vezi sa finansiranjem stranaka, o aferi u vezi sa korišćenjem službenih vozila u privatne svrhe i vozilom koji lokalno JKP dobija na korišćenje (za direktora) od privatne firme koja dobija posao u Vranju, na tekst o lokalnim konkursima za medije i o stranačkom zapošljavanju u lokalnoj Poreskoj upravi.

Transparentnost ocenjuje pozitivnim to što je Vlada izašla sa podacima o sredstvima koje su uplaćene “Vranjskim” iz budžeta navodeći da bi bilo dobro da i drugi podaci o tretmanu medija budu takođe javno dostupni – broj inspekcijskih provera, oglašavanje institucija javnog sektora, slučajevima u kojima je mediju uskraćen pristup traženim podacima, oprost dugova ili drugi vidovi državne pomoći.

Ono što, kako se navodi, nikako ne bi valjalo jeste da se izvitoperi svrha davanja iz budžeta medijima, jer projektno finansiranje, po Zakonu nije, i nikako ne bi ni smelo da bude “finansiranje medija”, već finansiranje programa od javnog interesa.

“Zbog toga, činjenica da su ‘Vranjske’ dobile neki novac iz budžeta (ili da je novac dobio neki drugi medij), ne bi trebalo da znači podršku mediju, već podršku ostvarivanju konkretnog projekta. Da li su novine diskriminisane na konkursima, može se zaključivati samo na osnovu analize podataka o odlučivanju na konkursu – da li su sredstva dodeljena najboljim projektima koji su ispunjavali sve uslove”, navela je Transparentnost.

Sudeći po objavljenim informacijama, postoji sudski spor u jednom takvom slučaju, koji se odnosi na konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Vranja, navodi se u saopštenju te organizacije.

Transarentnost je poželela brz oporavak Vukašinu Obradoviću kome je juče pozlilo pošto je počeo štrajk glađu zbog gašenja “Vranjskih” čiji je osnivač.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!