Tomaševac iz istorije vratio militare

26 okt 2011

Ovo banatsko mesto proglašeno je prestonicom balkanskih militara, stanovnika naselja na vojnoj granici u 18. veku

Savet Mesne zajednice Tomaševac proglasio je to banatsko mesto prestonicom banatskih militara i na taj način podsetio na ulogu koje je ono imalo u stvaranju istorije današnje Vojvodine.

Član Saveta, Aleksandar Rudić objasnio je da su militari stanovnici naselja koja su bila deo vojne granice u tadašnjoj Austro-Ugarskoj carevini, a Tomaševac je bio deo te granice skoro jedan vek, od 1773. do 1872. godine.
Tomaševčani su, kako je naveo, za službu čuvara graničnih predela imali beneficije – posedovali su zemlju, bili slobodni i slobodno ispovedali svoju veru u tadašnjoj carevini i živeli specifičnim načinom života.

„Tomaševac do danas nije zapustio tu tradiciju, a na ovaj način želimo da podsetimo na ovu, pomalo zaboravljenu, ali veoma zanimljivu istorijsku lekciju i promovišemo potamiški deo Banata“, rekao je Rudić, podsećajući da su upravo banatske šore, po kojima je ovo mesto poznato, deo militarske tradicije.

Bojan Kostreš, poslanik u skupštini Srbije i Tomaševčanin, podsetio je da je ovo mesto dugi niz godina bilo središte militara i odigralo značajnu ulogu u nastajanju vojvodstva Srbije i tamiškog Banata.

„Zbog toga Tomaševčani imaju pravo na ovo i prestonicu banatskih militara. I možda bi za nekog bilo bolje da je poznat po prvoj biblioteci ili nečemu sličnom, ali oni su bili vojnici i misle da je ovo najbolji način da se istorijom privuku posetioci i turisti“, naveo je Kostreš.

Kako je rekao, u planu je i otvaranje Muzeja Banatskih militara, podizanje spomenika militarima u centru sela, ali i rekonstrukcija postojećeg spomenika kapetanu Radivojeviću.

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, zaključio je da se pojedini delovi istorije nepravedno zapostavljaju i da je ovo prilika da se ukaže autorima udžbenika i istorijskih knjiga na značaj koji je potamiški deo Banata imao u čuvanju države od upada Turaka.
(Beta)

Podelite ovu stranicu!