- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tomanova-Makanova: Živimo jedni pored drugih

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova-Makanova ocenila je da razlicicte nacionalne zajednice u Vojvodini žive “jedne pored drugih, zatvorene u sebe” i ne neguju dovoljno interkulturalnost.

“Različite nacionalne zajednice trebalo bi da pokreću zajedničke inicijative, negujući ne samo multukulturalizam, nego i interkulturalizam”, kazala je Tomanova-Makanova, koja je i potpredsednica Vlade Vojvodine, za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

Dodala je da se može mnogo čuti o zajedničkim problemima različitih nacionalnih zajednica, ali se o zajedničkim inicijativama ne može čuti gotovo ništa.

“Imam utisak da se svi zatvaramo u svoje ‘kuće’ i radimo na tome da bismo mogli da ganatujemo opstanak, stvorimo jedan optimalan red. Živimo teška vremena. Surove su demografske promene”, ocenila je Tomanova-Makanova.

Prema njenim rečima, trebalo bi da se produbljuje saradnja, počev od toga da se, na primer, jedan slovački narodni ansambl pojavi na mađarskom festivalu, ali i mnogo više od toga.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!