Tiski cvet za vikend

14 Jun 2012

Tisa će cvetati za vikend

U Novom Bečeju će nastupajućeg vikenda, kada se očekuje da reka Tisa “procveta”, odnosno počne rojenje insekta “tiski cvet”, biti organizovana manifestacija pod nazivom “Tisa – reka ljubavi”.

Fenomen cvetanja reke, odnosno masovnog rojenja insekata, retka je prirodna pojava koja je uočena i na reci Jang Cek Jang u Kini.

Insekt, koga su u Srbiji nazvali “tiski cvet”, živi tri godine kao larva u mulju reke Tise da bi u toku samo jednog dana izašao na površinu, leteo iznad reke i u tom ljubavnom letu produžio svoju vrstu.

Posle ljubavnog leta insekt završava svoj život i pada na površinu reke. Tada Tisa izgleda kao da je prekrivena hiljadama sićušnih, tananih cvetova.

Iz opštine Novi Bečej je najavljeno da će posetioci od petka 15. juna do nedelje 17. juna moći da brodićima krstare po Tisi, kao i da kočijama prođu pored reke koja je ukrašena sa oko 40.000 cvetnih aranžmana.

Sa pogledom na Tisu gosti će u čardama na obali moći da se služe domaćim specijalitetima i uživaju uz zvuke tamburaša, dok će ih u nekima sačekati moderniji ritmovi.

Na raspolaganju će biti i tereni za odbojku i fudbal na pesku.

Svi koji imaju neispunjene ljubavne ili druge želje imaće mogućnost da u Tisu puste čamčiće sa zapaljenim svećama. Legende kažu da se samo u danima cvetanja Tise želje sigurno ispunjavaju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!