TIHOMIR NOVAK: Svezana vreća, do vrha napunjena predrasudama

27 avg 2018

Neko mora otići – ili Popović ili Brnabić

Vodi li tehnološki napredak moralnom napretku?

Sudeći po reakcijama Nenada Popovića, ministra u vladi Eni Brnabić, između te dve vrste napretka zjapi nepremostiv jaz.

U liku ministra Popovića vidimo srbijanskog popečitelja, odlučnog u nameri da stvori uslove da se Srbija tehnološki inovira, ali on osobno, kao građanin, roditelj i palanački tradicionalist, odbija da se moralno usavrši i modernizuje. Neka Srbija krupnim koracima tehnološki grabi napred, a on će, eto, i dalje ustrajati u svojim uverenjima i slici koju je sebi namenio – slici svezane vreće, do vrha napunjene predrasudama.

Popovićev tvit u kome se, pre tri ili četiri meseca, založio za zabranu uvoza gej slikovnica iz Lijepe naše, podigao je temperaturu na sednici vlade, pored toga što podstakao nevladine afilijacije da se oglase i zatraže reakciju nadležnih institucija.

Jedna od tih institucija, ona zadužena za zaštitu ravnopravnosti, nedavno je reagovala i od Popovića zatražila da se javno pokaje i napiše pismo izvinjenja gej populaciji. Od njega je zatraženo i da se ubuduće uzdrži od retorike kakvu je demonstrirao u slučaju rečene slikovnice.

Kao što se i moglo očekivati, Popović je izjavio da mu posipanje pepelom ne ide od ruke i da mu ne pada na pamet, te je prkosno poručio da nikad neće revidirati svoja uverenja, jer ta uverenja, kao neprocenjivo nacionalno dobro, on nesebično deli sa građanima Srbije.

Jeste, veliki broj građana ove zemlje pažljivo neguje najrazličitije predrasude i nije voljan da se od njih odvoji, jer u suprotnom neće znati kako da se orijentiše u stvarnosti. U njihovim predstavama Srbistanci su čvrsto uverene i nepokolebljive pristalice heteroseksualne telesne politike. Oni su, kao i njihov predrasudni brat Popović, spremni da stanu na put svima koji bi da ih svojom ljudskopravaškom slatkorečivošću zavedu i ubede kako je u redu da tamo neki Nenad ima dva oca, a tamo neka Popovićka dve mame. Svakom Nenadu i svakoj Popovićki su, duma naš ministar, dovoljni po jedan otac i po jedna majka. Istopolni viškovi u rodnim ulogama su nepoželjni. I tačka.

Od Brnabićke se očekuje da učini ono što bi u datoj situaciji učinila svaka predsednica vlade koja poseduje autonomiju i politički integritet – zahteva ostavku Nenada Popovića

Pored toga što je odbio da sa LGBT zajednicom komunicira pismenim putem, ministar Popović je odbio i da prećuti višemesečnu dremku poverenice Janković, koja mu je, kako mnije, svoju preporuku politički sračunato uputila takoreći pred sam početak Parade ponosa. Takvo instrumentalno ponašanje neće, poručio je ministar, promeniti njegovu odluku. Kada je već eksponirao svoja privatna uverenja, on će ustrajati na njima i neće pružiti zadovoljstvo povijačima i javno podviti rep. On, dakle, baca rukavicu u lice Eni Brnabić koja sada, htela to ili ne, mora da reaguje.

Ali kako?

Gej lezbijski info centar (GLIC) je zatražio od Brnabić da natera Popovića da postupi po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. To je čudan zahtev, ako se zna da će Popović ignorisati preporuku. Ne treba potcenjivati ministra i od njega zahtevati izvinjenje. Njegove reči i njegova uverenja treba uzeti sasvim ozbiljno i jasno mu poručiti da u vladi nema mesta za bahate političare. Ako želi javno da iznosi svoja privatna uverenja, on to može činiti, ali pod uslovom da to čini kao privatna osoba, a ne kao ministar, da to čini za svoj račun, a ne za naš i, naravno, da nađe medije zainteresovane da ta uverenja posreduju.

A što se Eni Brnabić tiče, od nje se očekuje da učini ono što bi u datoj situaciji učinila svaka predsednica vlade koja poseduje autonomiju i politički integritet, koja je sposobna da vodi vladu i koja je spremna da štiti fundamentalne političke vrednosti, kao što je to, na primer, jednakost građana. To znači da Popoviću, bez obzira na moguće buntovne reakcije ostalih članica vlade, jasno predoči da do podneva očekuje njegovu ostavku, jer će u prvom minutu iza podneva, ako zahtevu ne udovolji, biti smenjen.

U suprotnom, neka vrati nagradu koju je, očito, greškom dobila za doprinos LGBT pravima, neka se zahvali Luj Vučiću na ukazanom poverenju, neka se izvini svima koje je izneverila i neka tiho siđe niz stepenice vlade i nestane iz naših političkih života.

Naravno, ako joj to dozvoli njen politički demijurg, Aleksandar Lupus Maximus.

(Autonomija / foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!