TIHOMIR NOVAK: Monopol na smrt

20 dec 2017

U Srbiji smrt sebi mogu da priušte samo bogati – iza smrti siromašnih ostaje finansijski kolaps najbližih

Nemam pojma da li se Tomislav Nikolić – bivši predsednik Republike, a sadašnji politički operativac za Rusiju, Kinu i ništa – nalazi, kao siva eminencija, iza štrajka privatnih pogrebnika. Za razliku od ostalih pripadnika političke klase, Nikolić se, ipak, razume u groblja. Čovek je bio referent i ima nekog, po vlastitom priznanju, radnog iskustva u tim stvarima. Uostalom, nije džabe zaslužio nadimak Toma Grobar.

Kao što znate, smrt u Srbiji nije masovna pojava samo zato što bogati nisu većina u srbijanskom društvu. Ali je zato đavolski skupa. Toliko skupa, da su siromašni osuđeni na život, odnosno na životarenje, ako razumete ovu čudnu igru reči. Smrt u Srbiji je danas, više nego išta drugo, klasno pitanje. To znači da u Srbiji smrt sebi mogu da priušte samo bogati. Samo oni imaju dovoljno novca da mogu na miru da umru. Iza njihove smrti ostaje samo tuga. Iza smrti siromašnih ostaje još i finansijski kolaps pokojniku najbližih.

Privatni pogrebnici u glavnom administrativnom središtu države najavili su protest zbog monopola gradskih preduzeća u oblasti pogrebnih usluga. Jeste da polis ima monopol na razne stvari, ali je pitanje da li treba da ima monopol i na groblja i sve u vezi sa njima? Ako već umiremo na putu ka EU, zar, onda, u toj oblasti ne bi trebalo da vlada tržišna logika, kompeticija i borba za svaki leš? Naravno.

Najava protesta je jedna od malobrojnih dobrih vesti. Ona treba, najpre, da raduje zagovornike tržišne privrede. Radostan treba da bude i Brisel, jer se skoro nije desilo da se na Balkanu štrajkuje zato što se na groblju ne poštuju evropske norme o zaštiti konkurencije. Napokon, zadovoljna treba da bude i ministarka EU Jadranka.

Onaj ko ima monopol na pružanje pogrebnih usluga, taj ne mora, kaže Adam Smit, da vodi računa ni o ceni, ni o njihovom kvalitetu. Zaštićeni od konkurencije, monopolisti mogu da se bahate i sa dozvolom grada lepo situiraju u vašem džepu, kao svom omiljenom feudu.

Privatni pogrebnici, opet, veruju da su niže cene i kvalitetnije usluge njihov vetar, dakle šansa da se snižavanjem troškova približe članovima pokojnikove obitelji. Njima, članovima porodice, konkurencija pruža ono što im gradski monopol uskraćuje – izbor.

A vama? Pa, vama ne preostaje ništa drugo nego da umrete, sve ostalo je stvar privatnih pogrebnika. O ceni ne treba da brinete, jer će vas oni sahraniti jeftinije. Vest o vašoj smrti, konačno, može da se primi sa izvesnim olakšanjem.

Ne znam, kažem, da li Tomislav Nikolić stoji iza ovog protesta. Ako ne stoji, onda je po drugi put propustio priliku da učini nešto za vas. Prvi put za vašeg života, a drugi put nakon vaše smrti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!