TIHOMIR NOVAK: Koji će očin patrijarhu mobilni?

18 avg 2017

Navikao da ne plaća porez, pa ne izmiruje ni obaveze prema morbilnom operateru

Ako sveti Sava ovih dana poželi da organizuje samit na vrhu, njegova pi-ar služba neće uspeti da na mobajl dobije sve njegove partijske drugare na zemlji. Nekima od njih – srpskom patrijarhu Irineju – ovih je dana isključen telefon. Javljaju mediji.

U normalnoj zemlji to i ne bi bila neka vest. Srbija je, međutim, sve drugo, samo ne normalna zemlja. Ako pokušate da, na primer, saznate naziv operatera čije je usluge patrijarh koristio, a nije plaćao, nećete uspeti. Valjda je dovoljno to što je naziv operatera poznat redakciji!? A da ostala pitanja, o visini duga, recimo, i ne pominjemo.

Druga stvar je još interesantnija. U javnosti nema kritičkih reakcija na neodgovorno ponašanje srpskog patrijarha. A moralo bi ih biti, pošto se predstavnici srpske pravoslavne korporacije ne ustežu kada treba kritikovati i deliti moralne lekcije drugima. Naročito časnim bezbožnicima.

Irineja ne oslobađa odgovornosti činjenica da umesto njega neko drugi džudži u redu i strpljivo čeka ispred šaltera u pošti, odnosno banci. Izgleda da prvi do svetog Save smatra da obaveze prema mobilnim operaterima treba da ispunjavaju laici, a da su duhovnjaci tih obaveza lišeni. Uostalom, patrijarhu mobilni aparat i nije potreban, pošto on sa Isusom Nazarećaninom i svetim Savom ne komunicira putem mehaničkih naprava, nego preko duha. Telefon je potreban Miroslavu Gavriloviću[1] da se domunđava sa Vučićem, Dodikom i ostalim svetovnim moćnicima i frajerima.

Zvuči veoma bedno objašnjenje, koje se može pročitati u medijima, da je patrijarh samo čovek od krvi i mesa i da se telefoni, i to svakodnevno, isključuju i hiljadama drugih građana Srbije. Patrijarh, kao, deli sudbinu jadnog i pod Vučićem napaćenog naroda. Ne, ovde se ne radi o krvi i mesu, nego o obavezama koje Irinej ima prema mobilnom operateru, a koje iz meseca u mesec zapostavlja i ne ispunjava. Poređenje sa ostalim građanima je degutantno. Telefoni se građanima isključuju zato što nemaju para da plate račune, a što sa patrijarhom nije slučaj. U njegovom slučaju ne manjka para, nego skrupula da se preuzete obaveze poštuju, a računi podmiruju.

Samit na vrhu, pomenut na početku teksta, neće biti održan sve dok partijski drug srpskog sveca ne izmiri svoje svetovne obaveze. A dok se te obaveze ne izmire, trebalo bi razmisliti o tome da se i u poreskoj sistemu Srbije zaposli što više ljudi, nalik ovima iz nepoznatog nam operatera. Za njih bi, barem kada se radi o korporaciji na čijem je čelu srpski patrijarh, i tu bilo dosta posla.

(Autonomija/foto: Beta)

[1] Svetovno ime partijarha.

Podelite ovu stranicu!