TIHOMIR NOVAK: Ja i Angela

06 nov 2018

O kancelarkinoj podršci balkanskom autokrati i posledicama

Angela Merkel odlazi. Više se, kaže, neće kandidovati ni za jednu funkciju, partijsku ili neku drugu. Planira da ode 2021. godine, ali se spekulira da bi mogla da ode i pre tog roka. Ako ode ranije, Angela bi mogla da uradi nešto dobro i za nas.

Mogla bi, recimo, da povede i Aleksandra Vučića sa sobom. To bi bilo dobro iz najmanje dva razloga. Prvo, njih dvoje sigurno imaju šta da kažu i jedno drugom objasne neke stvari. Oko Kosova, na primer. Drugo, nema elegantnijeg načina da se Vučić skloni sa vlasti od toga da ga Angela uzme pod ruku i odvede. Ma gde to bilo. U odnosu na sadašnje stanje opozicije i njezine trenutne mogućnosti, ovakav način uklanjanja Vučića mi deluje dosta realistično.

Kao što je poznato, Vučić je svoj autoritet gradio i na podršci nemačke kancelarke. U više je navrata javno prebrojavao susrete sa njom i koristio ih kako bi dodatno omalovažavao opoziciju. U svojoj volji za moć Vučić je Angelu pretvorio u sredstvo za ućutkivanje opozicije. Kritikuješ Vučića, a njegovi ti trabanti odmah uzvrate pitanjem: Izvinte, a kolko ste se puta vi sreli sa gospojom? Nijednom? E, onda nemate pravo na reč.

Jeste, Maximus je pretvorio Angelu u instrument unutrašnje politike, ali je naš problem, ipak, malo kompliciraniji. Jer, nije reč samo u kancelarkinoj podršci balkanskom autokrati, nego i o uverenju građana da je bolji život moguć uz ovu vlast.

Nije Guarana ono što Vučiću daje krila, nego je to kritika političkog protivnika i plaćeničkih medija (foto: arhiva-podsetnik)

Nije, međutim, jasno kakav još bolji život građani očekuju? Pa, sada su penzije veće nego ikad. Plate konstantno rastu. Privreda koristi Titan gel i u neprestanoj je erekciji? Narodi sveta se bude i povlače priznanje Kosova. Amerika se priziva pameti, a predsednik je u formi i javno se, preko televizije, imaginira kao pristalica pluralizma i zagovornik medijskih sloboda. Eto, nije Guarana ono što mu daje krila, nego je to kritika političkog protivnika i plaćeničkih medija. Ta ga kritika podstiče, kako kaže, da danas radi više nego juče i da sutra napreduje više nego danas.

Sa Vučićem na čelu Srbija je u neprestanom spidu, pa nije jasno u čemu je problem. Zemlja je, konačno, dobila, omnipotentnog predsednika, spremnog i sposobnog da preuzme bilo koju zamislivu funkciju. Tako je Maximus i predsednik države, i predsednik vlade, i ministar spoljnih poslova, i glavni pregovarač, i novinar, ali i njegov sagovornik, i PR inostranih korporacija, i sprinter reformi, i oslonac bogatih, i nada siromašnih, i poučan primer, i utešna reč…

Srbija je takvom spidu da su ovi spori, ali veoma osetljivi i složeni sistemi, poput vladavine prava, demokratije i ljudskih prava, toliko izubijani, prepuni modrica i oteklina da se jedva drže na nogama. A u ovim stvarima nam velika Angela nije bila od pomoći.

Nisam siguran ni da ćemo neke vajde imati i od njenog naslednika. Sa Vučićem je druga stvar. Njegove službe pažljivo prate situaciju. Ma ko da zasedne u Angelinu fotelju, aparati treba da prikupe njegove ili njene govore, članke, intervjue, izjave. Treba, zatim, sve to pažljivo proučiti, markirati magistralne stvari i dobro nabubati, što štreberu Vučiću uopšte neće biti teško, pa izaći pred novi autoritet načitan, spreman i pokoran.

Zbilja, kakav boljitak još možemo očekivati i od koga?

(Autonomija / foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!