TIHOMIR NOVAK: Fašisti stoje uz noge svojih kreatora i čekaju

08 Oct 2017

O ovdašnjoj zig-hajl vrsti idiota

Srpsko pravosuđe je mrtvo.

Znam iz pouzdanih izvora da se sa ovim mišljenjem slažu i neki učesnici antifašističkog protesta iz oktobra 2007. godine. Da podsetim, učesnike protesta je 7. okrobra, na rođendan “besnog psa” Hanjriha Himlera, kod Doma Vojske sačekala i kamenicama zasula ovdašnja zig-hajl vrsta idiota.

Ako se pitate šta je to što je protestante dovelo pred Dom vojske, reći ću vam – građanska dužnost da se suprotstave fašizmu. Nekoliko “građanskih dužnosnika” je u tom suprotstavljanju dobilo kamen u glavu. Sa zig-hajl stanovišta, to je sasvim u redu. Nema boljeg metoda političke borbe od toga da ljudima kamenjem izbijate pogrešne ideje iz glave. Ali sa građanskog stanovišta nije u redu da distrubuteri kamene ideologije ne budu, ni deset godina nakon napada, smešteni u ustanovu čiji je jelovnik skroman, prostor za šetnju ograničen, učionica za dopunsko obrazovanje obezbeđena, a antifašistička literatura i partizanski filmovi dostupni u ogromnim količinama.

Moje skromno mišljenje da je naše “pravosuđe” slabo na jake i zaštićene fašiste možete slobodno ignorisati. Ono je žalosno, glupo i potpuno pogrešno. Ono je, verovatno, proizvod mog lošeg karaktera, a sasvim sigurno rezultat mojih zlih namera.

Pa, ipak, ja i dalje verujem da su Nacionalni stroj i slične organizacije projekat odgovarajućih državnih službi, a ne spontana skupina nastala povezivanjem po liniji ideoloških afiniteta. Prisustvo Stroja u javnosti je bilo dozirano i služilo je interesima pozadinskih službi. Zarad tih interesa, vođa čopora je sklonjen u Italiju i biće vraćen kad to interesi budu nalagali, kad bude potrebno da se izazivaju skandali, preusmerava pažnja javnog mnenja, napadaju politički protivnici, prekidaju tribine, kamenuju šetači…

Zato je naše pitanje krajnje jednostavno – Šta ćete raditi sutra kada vam u susret, koji, inače, niste zakazali, krenu kamene pristalice ćelavih ideologija, momci teorijski veoma nabrijani i uvek spremni da sa vama zapodenu kulturnu borbu?

Oni su tu. Stoje uz nogu svojih kreatora i čekaju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!