Tepić: Zašto Trivan nije obišao Petrohemiju koja ispušta u vazduh opasni hrom

13 mar 2018

"Postoji osnovana sumnja da Trivan saučestvuje u zataškavanju ovih informacija – zbog nepotizma imajući u vidu da mu je supruga Jovana članica Nadzornog odbora Petrohemije"

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić kritikovala je danas ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana zbog toga što je prilikom posete Pančevu izbegao da ode i u najveći hemijski kompleks u Srbiji – Petrohemiju, za koje je navela da već mesecima u vazduh ispušta „preopasan trovalentni hrom“.

„Ovaj skandal rukovodstvo Petrohemije još od februara prošle godine krije od Pančevaca i Beograđana, koji su najugroženiji zbog ruže vetrova i intenzivne košave. Tada je u fabrici PEVG (za proizvodnju plastike) prvi put primećeno ‘gubitak’ hroma iz peći za aktivaciju, nakon čega je utvrđeno da je peć porozna i da velike količine hroma izlaze direktno u atmosferu“, navela je Marinika Tepić u saopštenju.

Tepićeva je dodala da je sa tom izuzetno opasnom situacijom odmah upoznat i menadžment Petrohemije, ali da oni odbijaju zamenu peći uz izgovor da je to skupo i da bi fabrika morala da obustavi rad na neko vreme.

„Iako je rukovodstvo Petrohemije odlučilo da fingira kako je sve u redu, po cenu da je zdravlje Pančevaca i Beograđana ‘najjeftinije’, nameće se pitanje zašto u tome saučestvuje i resorni ministar Goran Trivan?! Zar nije dovoljno što usred Petrohemije leže desetine tona opasnog otpada – kancerogenog azbesta i žive?! Zar nije dovoljno što postoji osnovana sumnja da ministar Trivan saučestvuje u zataškavanju ovih informacija – zbog nepotizma, imajući u vidu da mu je supruga Jovana članica Nadzornog odbora ove iste Petrohemije?!“, navodi se u saopštenju.

Ta poslanica je zatražila od Trivana da hitno odgovori na ta pitanja i preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom građana.

„U suprotnom, biće jasno da se radi o organizovanom kriminalu“, dodala je ona.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!