Temerin kao lakmus-papir za incidente

12 Jun 2012

Nikovic: Mađarska ima iskustva s tim „kako jedna velika država postaje mala i kako nekada većina postaje manjina”

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da zabrinjava to što se pojave nasilja, rasizma i zagovaranja etničke netrpeljivosti pokušavaju prikazati kao incidenti i često se kažnjavaju samo kao prekršaji.

Egereši je na konferenciji ”Temerin-Sadašnjost ili budućnost Vojvodine” rekao da takva dela moraju da se kvalifikuju kao krivično delo i kao zločini iz mržnje.

Prema njegovim rečima, to je jedan od preduslova da netrpeljivost, netolerancija, isključivost i propagiranje nasilja ne postanu prihvatljiv obrazac ponašanja.

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da se u celoj Evropi pažljivo prate događaji u Temerinu i oni se doživljavaju kao jedan od primera za položaj manjina u Srbiji.

On je ocenio da je problem u tome što je u pojedinim opštinama u Vojvodini u znatnoj meri promenjena nacionalna struktura stanovništva.

„Mađarskoj je jasno da lokalne netrpeljivosti dobijaju municiju iz zamagljene prošlosti i stoga smatramo da je veoma bitno da zajedno raščistimo mitove iz prošlosti”, poručio je Nikovic.

Dodao je da Mađarska razume probleme koje Srbija ima zbog situacija sa Kosovom, jer je i Mađarska imala iskustva sa tim „kako jedna velika država postaje mala i kako nekada većina postaje manjina”.

Mađarska ja nakon poraza Austrougarske Monarhije u Prvom svetskom ratu ostala bez dve trećine teritorije.

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja-Hajnrih kazala je da je potreban konstantan rad na lokalnom nivou u Temerinu i u sličnim sredinama, kako bi se smanjila etnička distanca i predupredila eskalacija međuetničkih tenzija.

Ocenila je da bi uvođenje dvojezične nastave na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini doprinelo smanjenju komunikacijskih barijera, te da bi se samim tim povećao i stepen uzajamnog razumevanja i poštovanja građana.

Direktorica Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Jadranka Jelinčić kazala je da je „interkulturalnost mnogo više od multikulturalnosti”.

„Ipak, verujem da ćemo prestati da živimo jedni pored drugih i početi da živimo jedni sa drugima”, poručila je Jadranka Jelinčić.

Predsednik Upravnog odbora Centra za razvoj civilnog društva (CRCD) Vladimir Ilić ocenio je da je Ustav Srbije generator problema i izvor diskriminacije u Srbiji.

„U svojoj preambuli, Ustav deli građane i to je stalni izvor diskriminacije. U pitanju je, kako bi stručnjaci rekli, ustavni nacionalizam koji institucionalizuje diskriminaciju”, kazao je Ilić.

Ocenio je da je Vojvodina danas „kulturno izmenjena i osiromašena” i razlikuje se od ostatka Srbije samo po institucionalnoj zaštiti nacionalnih manjina.

Na konferenciji je predstavljena i studija na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku „Temerin: sadašnjost ili budućnost Vojvodine”, koju je izradio CRCD, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i u partnerstvu sa Skupštinom Vojvodine.

CRCD je sproveo istraživanje međunacionalnih odnosa u Temerinu i u studiji ocenio da ovu opštinu u južnoj Bačkoj karakterišu delikatni odnosi između apsolutne srpske etničke većine i brojne mađarske manjine, koji su tokom poslednje decenije često kulminirali u gotovo kontinuiranim međuetničkim incidentima.

„Temerin je svojevrsni lakmus za prošle, sadašnje i buduće međuetničke odnose i etničke sukobe u Vojvodini”, navodi se u studiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!