Tanja Fajon: Sudstvo u Srbiji nije nezavisno, mediji nisu slobodni

20 Dec 2017

"Stvaranje uslova za nesmetan rad novinara i pluralizam medija, predstavlja osnovu za funkcionisanje demokratije"

Poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da su vladavina prava, sloboda medija i poštovanje ljudskih prava osnovni preduslovi za brzi proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

“Sudski procesi u Srbiji traju veoma dugo, neke od veoma bitnih istraga nikada ne dobiju epilog i sve to ukazuje na odsustvo načela nezavisnosti sudstva i na prevagu interesa, a ne isključivo pravde i zakona”, kazala je Tanja Fajon u intervjuu za beogradski dnevni list Danas.

Ona je poručila da je od samog usvajanja zakona i reformi mnogo važnije njihovo poštovanje i realizacija u praksi.

Prema njenim rečima, društvo u kome pravda ne važi podjednako za sve i u kome sistem pravosuđa građanima Srbije ne nudi zaštitu koju diktira zakon, udaljava se od osnovnih demokratskih vrednosti.

Tanja Fajon je navela da je u brojnim razgovorima sa predstavnicima civilnog društva u Srbiji čula mnogo primedbi kada je u pitanju sloboda medija.

“Žale se na nepravedno finansiranje medija, gde oni koji su bliski vlastima dobijaju više, oni koji kritikuju manje ili smešne, simbolične sume, zbog čega su pre ili kasnije primorani da ugase svoj medij. U Evropskom parlamentu već godinama upozoravamo na ovaj problem, ali, nažalost, stiče se utisak da se situacija samo pogoršava, ne samo u Srbiji, već u celom regionu. Rad lokalnih medija je još veći problem usled nedostatka finansijskih sredstava i lokalnih vlasti u rukama vladajuće stranke. Tu je, naravno, i bezbednost novinara i ostvarivanje uslova koji bi im omogućili nesmetan istraživački rad. Nažalost, još uvek imamo otvorene predmete koji nisu razjašnjeni kada su u pitanju verbalne i fizičke pretnje novinarima, kao i njihova ubistva. Stvaranje uslova za nesmetan rad novinara i pluralizam medija, kao i omogućavanje podjednakog medijskog prostora bez obzira na kritike vlasti, predstavlja osnovu za funkcionisanje demokratije. Tokom predstojeće posete u Beogradu ću učestvovati na konferenciji o slobodi medija i bezbednosti novinara i jako me zanima iskustvo novinara i šta će imati da kažu o izazovima sa kojima se susreću u radu”, najavila je ona.

Tanja Fajon će danas i sutra učestvovati na sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

(Autonomija/Danas

Podelite ovu stranicu!