Tamaš: Kapitalizam ustupa pred marksizmom

22 okt 2011

"Kapitalizam je prolazna pojava i, mada je više puta dokazao svoju žilavost, elastičnost, danas su njegove unutrašnje rezerve potpuno istrošene", smatra mađarski levičarski filosof Gašpar Mikloš Tamaš

Mađarski levičarski filosof Gašpar Mikloš Tamaš ocenio je da su „unutrašnje rezerve kapitalizma“ u svetu potpuno istrošene.

„Kapitalizam je prolazna pojava i, mada je više puta dokazao svoju žilavost, elastičnost, danas su njegove unutrašnje rezerve potpuno istrošene“, rekao je Tamaš za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Prema njegovim rečima, bićemo svedoci još nekoliko pokušaja za spasavanje kapitalizma, ali je njegov konačni poraz „nezaobilazan“.

On je ukazao da je poslednjih godina, „na najveće iznenađenje svih“, došlo do „neverovatnog procvata“ marksističke teorije.

„Ovo, međutim, ne liči na bilo šta ranije, bilo je još perioda procvata markističke teorije, ali su uvek iza bili pokreti politika, a njena publika je bila organizovana i zatvorena politička zajednica, i to miliona. Danas o tome nema ni reči. Sada je prvi put to jedan čisti intelektualni pokret čije su središte univerziteti, a ne veliki (fanrički) pogoni“, kazao je Tamaš.

Komentarušići proteste na njujorškom Vol Stritu, on je ocenio da problem nije sa ciljevima onih koji protestvuju „jer su ciljevi stari i zajednički“, već je problem što za njih nedostaju sredstva.

„I, ako ne postoje sredstva, ako nema prave revolucionarne projekcije, dakle sredstava za to da kapitalizam koji se ruši bude zamenjen maštovitom i pozitivnom formom, onda naravno mogu iz toga proizaći fašizam, varvarstvo, ekološka katastrofa, rušenje, glad, epidemija, kolera, kraj sveta – sve. Sve je to među mogućnostima“, smatra Tamaš.

On je rekao da građani koji protestuju na Vol Stritu svojim prisustvom svedoče o tome da postoji problem i da postoje zamišljeni ciljevi i ideali koje mu suprotstavljaju. „Ideje dakle postoje, ali nema političkih formi, nema onoga što bi ovoj duši protesta dalo kolektivno telo“, ukazao je Tamaš.

Dodao je da građanima u regionu bivše Jugoslavije ne treba naročito dokazivati da do katastrofe može doći za nekoliko minuta i podsetio na vekovno nazadovanje civilizacije posle propasti Rimskog carstva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!