Tadić: Završetak Koridora 10 je ključni privredni zadatak

10 May 2009

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je završetak izgradnje Koridora 10 ključni privredni zadatak za S…

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je završetak izgradnje Koridora 10 ključni privredni zadatak za Srbiju, jer država time podiže kapacitete i završava neku vrstu evropske obaveze.
“Srbija tako podiže potencijal za ulazak u EU, jer bez Srbije u EU nema ni celovite Unije. Mi smo centralna zemlja jugoistočne Evrope i kada ne gradimo puteve i podižemo infrastrukturu gubimo novac, kredibilitet i uticaj u svetu”, rekao je Tadić.
Na otvaranju radova na izgradnji deonice Koridora 10 kod Novog Sada, Tadić je rekao da će Vlada Srbije ispuniti obećanje i završiti izgradnju tog autoputa.
Predsednik je najavio da će u naredne tri godine biti povećana brzina na prugama u Srbiji i to do 110 kilometara na čas na najtežim železničkim deonicama i do 160 kilometara na čas na lakšim deonicama.
“Ne obećavamo brze pruge, nego realistične projekte, a to znači lakši protok roba i prihvatljiv standard na železnici Srbije za sve evropske zemlje”, rekao je Tadić.
Prema njegovim rečima, ako bude završena putna i železnička infrastruktura, Srbija će biti potpuno drugačija zemlja, sa većim potencijalom za razvoj i povezivaće ne samo region, već i Evropu i Aziju.
Predsednik Srbije je dodao da je, prema procenama, za završetak radova na putnoj infrastrukturi na Koridoru 10 potrebno 1,6 milijardi evra, kao i da će se radovima obezbediti posao za 200.000 ljudi.
Ako se tome doda i železnički koridor, jasno je koliko je taj projekat suštinski značajan za odbranu zemlje od svetske ekonomske krize, naveo je Tadić.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će nastaviti sa planiranom štednjom i smanjenjem administracije jer je to važno za privredu i preduzeća koja moraju da posluju u boljim okolnostima.
Dodao je da Srbiju očekuje i velika ustavna i politička reforma koja će obezbediti stabilnost države i razvoj svih regiona, a ne samo Vojvodine.
Tadić je rekao da će se tražiti način da se što pre počne izgradnja puta prema Čačku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!