Tadić: Vlast u Srbiji generator organizovanog kriminala

20 mar 2018

"O tome ću razgovarati sa kolegama iz EU i obavestiti ih kakav sistem oni podržavaju u Srbiji"

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da je vlast u Srbiji direktno povezana sa organizovanim kriminalom koji je doveo do toga da zemlja na listama međunarodnih institucija – FATF, GRECO i EIC bude označena kao „korupcionaška zemlja“.

„Ova vlast je generator organizovanog kriminala. U našoj javnosti se zataškavaju sve afere vezane za kriminalizaciju srpskog društva, koje dovode u pitanje razvoj srpskog društva, bolji život i bezbednost građana Srbije“, kazao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su premijerka Ana Brnabić, kao i ministri pravde i finansija Nela Kuburović i Dušan Vujović direktno odgovorni za poslove koje su radili, a koji su doveli do toga da Srbija postane vodeća zemlja u organizovanom kriminalu.

„O tome ću razgovarati sa kolegama iz EU i obavestiti ih kakav sistem oni podržavaju u Srbiji“, kazao je Tadić.

Naveo je da je Evropska istraživačka saradnja (EIC) poznata po Malteškim papirima objavila da je Ana Brnabić najverovatnije građanka koja je sakrila svoje vlasništvo u kompaniji za vetrogeneratore i da je, pošto je postala predsednica vlade, ta kompanija dobila subvencije i velike podsticaje za investicije u vetrogeneratore u vetroparkove.

„To je zloupotreba službenog položaja, teško krivično delo, koje ima za cilj da neki ljudi uključeni u ovu aferu ostvare ekstraprofit“, kazao je Tadić.

Tadić je podsetio da je ranije ukazivao da se Srbija nalazi na crnoj listi međunarodne organizacije FATF (Financial Action Task Force) zbog pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, rekavši da bi ministar finansija Dušan Vujović da je častan podneo ostavku jer ništa nije uradio po pitanju sprečavanja pranja novca.

On je rekao da je telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GRECO objavilo izveštaj na engleskom jeziku u kojem se jasno navodi da Srbija nije uradila ništa od preporuka te institucije u sprečavanju korupcije u zemlji, dok je Ministarstvo pravde objavilo da je Srbija pohvaljena u tom izveštaju.

„Do te mere se suočavamo sa bestidnošću i osionošću vlasti da Ministarstvo pravde nije primetilo da je GREKO na engleskom jeziku izveštaj u kojem se kaže da Srbija baš ništa nije uradila u sprečavanju korupcije u našoj zemlji“, kazao je Tadić.

Tadić je kazao i da se povećao broj ubistava na ulicama Srbije, da se zemlja vratila u devedesete godine prošlog veka i da je svaki građanin ugrožen.

On je rekao da Srbiji ništa nije uradila u zaštiti ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića i nije ga zaštitila kada je tražio zaštitu od BIA pa je tako saučestvoala u ugrožavanju njegovog života, što je takođe porast kriminala.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!