Tadić: Savez SDS-a, LDP-a i LSV-a za izbore

18 Jan 2016

"Nema dileme da želimo da pobedimo Vučića"

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas, nakon sastanka s liderima Liberalno’demokratske partije (LDP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), da će tim strankama predložiti formiranje saveza za najavljene vanredne parlamentarne izbore.

Tadić je na konferenciji za novinare u sedištu SDS-a u Beogradu rekao da su otvoreni za razgovor i s drugim strankama i da će predstavnici tog bloka sutra razgovarati sa predstavnicima Demokratske stranke (DS).

“Najveći problem je Vlada Srbije koja je stvorila 150.000 novih građana koji žive u uslovima apsolutnog siromaštva, ona nema razvojna rešenja, bavi se nerealnim obećanjima poput plate od 500 evra, što podrazumeva godišnji rast od 10 odsto, a to je nemoguće”, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, predsednik vlade Aleksandar Vučić raspisivanjem vanrednih izbora želi još godinu dana vlasti.

“Za nekoliko meseci biće jasno da nema ništa od Mercedesa u Ikarbusu i plate od 500 evra. Vlada Srbije zloupotrebljava medije i obmanjuje građane, zato formiramo ideološki koherentan savez koji treba da obezbedi slobodu medija i privređivanja”, kazao je lider SDS-a.

Govoreći o sutrašnjem sastanku s liderom DS-a Bojanom Pajtićem, Tadić je kazao da ne želi da učestvuje u političkoj borbi s nekim ljudima iz DS-a, jer zna da bi takva borba unapred bila osuđena na neuspeh, kao i da ne želi da na izborima nastupa zajedno sa ljudima koji su se kompromitovali u prošlosti.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je premijer Aleksandar Vučić odlučio da budu održani vanredni parlamentarni izbori kako bi obnovio vlast, kao i da je glavni cilj najavljenog saveza da pobedi Vučića.

“Mi smatramo da je potrebna alternativa da bi Srbija dobila drugačiju politiku. Nema dileme da želimo da pobedimo Vučića”, kazao je predsednik LDP-a.

Upitan da li će doći do konkretnije saradnje s DS-om, Jovanović je ocenio da nije ključno pitanje odnosa tog opozicionog bloka i DS-a, već kako pobediti Vučića.

“Ne pada nam na pamet da ulazimo u sukob s nekom opozicionom strankom. Do sada nije postojao nijedan problem sa naše strane, sutra ćemo čuti šta predlaže DS a naši predlozi ostaju isti kao i pre šest meseci”, kazao je Jovanović i dodao da je potrebna “dramatična” promena na opozicionoj sceni u Srbiji.

Lider LSV Nenad Čanak najavio je da će danas biti održana sednica Predsedništva te stranke na kojoj će biti reči o, kako je rekao, tačkama oko kojih se LSV nedvosmisleno slaže sa SDS-om i LDP-om, ali i oko onih u vezi s kojima postoje različita viđenja.

“Jedna od tačaka oko kojih postoje različita viđenja jeste i pitanje nivoa autonomije Vojvodine. Želimo da na današnjoj sednici direktno upoznamo organe stranke sa razmišljanjima ljudi s kojima eventualno idemo zajedno na izbore. Srbiji je potrebna tačna, ozbiljna i principijelna opozicija danas da bismo sutra imali takvu vlast”, rekao je Čanak.

Prema saznanjima Autonomije, sednici Predsedništva LSV prisustvovaće kao gosti i Boris Tadić i Čedomir Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!