Tadić da vrati genocidni orden

10 jan 2012

Tadić je na ovaj način uvredio sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini, ali i sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije

Činjenica da je Tadić primio orden predstavlja uvredu za sve žrtve rata u BiH, ali i za sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

Socijaldemokratska omladina, podmladak Socijaldemokratske unije (SDU), pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića, da vrati Orden Republike Srpske na lenti kojim je u ponedeljak odlikovan u Banjaluci, povodom peoslave 20. godišnjice postojanja Republike Srpske.

Kako navode u omladini SDU, ovim ordenom prethodno su odlikovani Biljana Plavšić koja je pred Haškim tribunalom priznala krivicu za ratne zločine, Momčilo Krajišnik koji je pred istim sudom osuđen na 27 godina zatvora, te Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Isti orden, nižeg ranga, dobio je i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Potpisnici saopštenja smatraju da je Tadić na ovaj način uvredio sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini, ali i sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

“Primanjem ovog ordena Predsednik Tadić je obesmislio svoje prisustvo na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, ali i sve druge aktivnosti u cilju uspostavljanja poverenja u regionu, i procesa suočavanja s prošlošću”, konstatuje omladina SDU.

Tadić je predvodio delegaciju državnog vrha iz Srbije na svečanosti povodom obeležavanja Dana Republike Srpske u manjem entitetu BiH. Tom prilikom Tadiću je, kao i čitavom nizu “prijatelja Republike Srpske”, uručen Orden RS na lenti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!