SVM: Vojvodina će opet biti zakinuta

18 sep 2012

Savez vojvođanskih Mađara upozorava da će posle rebalansa budžeta Vojvodina opet biti zakinuta

Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) neće podržati rebalans budžeta za 2012. godinu, izjavio je danas šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Balint Pastor.

„Još veći problem od predloženog rebalansa je predložena izmena Zakona o budžetskom sistemu koja će u potpunosti onemogućiti da se izračuna koliko je sedam odsto koje od republičkog budžeta pripadaju Vojvodini, odnosno koliko bi Vojvodina trebalo da dobije“, rekao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije.

Kako je istakao, zbog toga je SVM predložio amandman prema kome bi metodologija računanja prihoda ostala stara.

On je objasnio da je izmenama tog zakona predviđeno da se sedam odsto iz budžeta za Vojvodinu računa od rashoda koji se finansiraju iz poreskih prihoda.

„To je apsolutno protivno Ustavu Srbije koji kaže da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto od ukupnog budžeta Srbije“, ukazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, problem je što pored rashoda postoje i izdaci i troškovi zaduživanja i postojaće mogućnost da se „uvedu razne mahinacije“.

„Pošto će se tih sedam odsto za Vojvodinu ubuduće isključivo računati od rashoda koji se finansiraju iz poreskih prihoda u budućnosti će biti nemoguće da se izračuna koliko Vojvodini uošte pripada“, naveo je Pastor.

On je apelaovao na Ministarstvo finansija i Vladu Srbije da razmotre amandaman da bi u budućnosti postojala nada da će Vojvodina dobiti onoliko koliko im pripada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!